DRUGAČIJE METODE

Skandinavske zemlje prepoznatljive su po jedinstvenom odgojnom sistemu, a nedavno je snimak mališana u vrtiću u Danskoj privukao pažnju na mrežama.

Naime, prikazuje djecu koja se igraju u blatu što je mnogim roditeljima prilično nezamislivo, a u opisu se ističe koje sve dobrobiti za mališane nudi.

"Igranje i skakanje u blatu je više od zabave – neophodno je za senzorni razvoj djece. Kada se djeca umažu u blatu, angažuju sva svoja čula: dodir, vid, miris, pa čak i zvuk", naveli su u opisu snimka na Instagramu.

U nastavku su pojasnili koliko ovo može biti bogato iskustvo za sva osjetila: "Od osjećaja mljackanja između njihovih prstiju do zemljanog mirisa koji ispunjava zrak, igra u blatu nudi bogato osjetilno iskustvo koje se ne može ponoviti u zatvorenom prostoru. Pustite ih da prigrle nered i zarone u radost blatne igre – njihova čula će im zahvaliti na tome".

Video je izazvao brojne komentare, a dok su se neki pitali šta djeca mogu naučiti iz ovakvog iskustva drugi su isticali da ne bi bili oduševljeni da im se djeca pojave u ovako prljavoj odjeći.

Ipak, bilo je i onih koji su smatrali da su ovakva iskustva itekako korisna za djecu te iskazali žaljenje što nisu praksa u većini evropskih zemalja.

Roditelji iz skandinavskih zemalja ističu da je ovo uobičajena praksa u vrtićima u ovim zemljama te da nakon što vide prljavu odjeću zapravo znaju da su im se djeca zabavila.