Nema glatke tranzicije

Tim za kampanju novoizabranog predsjednika Joea Bidena nije očekivao uobičajeno glatku tranziciju vlasti nakon pobjede na izborima 2020. godine, zbog karaktera predsjednika Donalda Trumpa i njegovog odbijanja da prizna poraz.

Bidenovi pomoćnici nisu ni očekivali da će Trump pozvati Bidena u Bijelu kuću kako bi mu čestitao i popio čaj s njim te mu ponudio svoju pomoć u prijelaznoj fazi, što je tradicija koju su američki predsjednici slijedili posljednjih decenija.

S druge strane, niko iz Bidenovog tima nije zamišljao da će Trump pokušati narušiti svečanost inauguracije predsjednika Bidena odvlačeći pažnju američkog naroda u ovom važnom povijesnom trenutku.

Paralelno okupljanje masa
Portal Axios prenosi od dobro upućenih izvora da Trump planira sudjelovati na skupu svojih pristalica na Floridi u vrijeme održavanja Bidenove inauguracije 20. januara, dok je mreža NBC News saopćila da Trump namjerava istog tog dana objaviti kandidaturu za predsjedničke izbore 2024. godine.

Predsjednik Trump nema obavezu da prisustvuje ceremoniji inauguracije, a prema ustavu također uživa sva svoja predsjednička prava i ovlasti do podneva 20. januara.

Kao vrhovni komandant oružanih snaga, Trump može iskoristiti svoje ovlasti da odabere način za napuštanje Bijele kuće i u formi kojoj daje prednost, bilo da je riječ o predsjedničkoj koloni, vojnom helikopteru ili na bilo koji drugi način koji preferira.

Trump ne bi bio prvi predsjednik koji je propustio inauguraciju novog predsjednika, jer su ranije sa svečanosti polaganja zakletve svojih nasljednika izostali predsjednici John Adams, John Quincy Adams i Andrew Johnson. Nakon što je predsjednik Richard Nixon napustio Bijelu kuću i podnio ostavku, nije prisustvovao svečanosti polaganja zakletve svog nasljednika i potpredsjednika Geralda Forda kao novog predsjednika.

Odvraćanje pažnje

Trumpovo učešće na masovnom okupljanju građana moglo bi izazvati pometnju na glavnim američkim televizijskim mrežama. Sve televizijske kuće tradicionalno postavljaju svoje kamere na glavnu pozornicu ispred kupole glavne zgrade Kongresa poznate kao Capitol kako bi direktno prenosile inauguraciju novog predsjednika.

Ukoliko Trump učini ono što je naveo portal Axios, to bi potaknulo odgovorne osobe na televizijskim mrežama da prenose Trumpovu aktivnost, koja se sama po sebi može tretirati kao povijesni događaj sa širokim političkim implikacijama. To ih može potaknuti da podjele ekrane kako bi prikazivali oba događaja istovremeno, Bidenovu inauguraciju i Trumpove aktivnosti, posebno ako će Trump na tom događaju najaviti svoju ranu kandidaturu za predsjedničke izbore 2024. godine.

Iako se o ovoj temi govori u medijima, Trumpova kampanja je odbila otkriti njegove planove za 20. januar. Glasnogovornik Bijele kuće Judd Deere je rekao: "Nepoznati izvori koji tvrde da znaju o čemu predsjednik razmišlja nemaju pojma. Kad predsjednik Trump bude imao saopćenje o planovima za 20. januar, obavijestit ćemo vas."

Anketa koju je proveo list POLITICO zajedno s agencijom Morning Consult pokazala je da je Trump kandidat kojeg preferiraju registrirani republikanski glasači za utrku na izborima 2024. godine, ispred ostalih istaknutih republikanaca, uključujući potpredsjednika Mikea Pencea.

Trump je dobio 53 posto glasova, a Pence je na drugom mjestu sa samo 12 posto.

U isto vrijeme, kampanja predsjednika Trumpa nije prestala prikupljati novčane donacije, koje su iznosile više od 220 miliona dolara, prema procjenama The New York Timesa.

U razgovoru za Al-Jazeeru Bruce Fein, ustavni stručnjak i bivši dužnosnik u Ministarstvu pravde u vrijeme republikanskog predsjednika Ronalda Reagana, rekao je da Trump želi "prikupiti sredstva za svoju pravnu bitku i za borbu u odnosima s javnošću povezanu s tim, te kako bi konsolidirao svoju bazu radi mogućnosti vođenja utrke na izborima 2024. godine".

Trumpova uloga nakon odlaska s vlasti

Timothy Lynch, profesor na Univerzitetu u Melbourneu, smatra da Trump neće napustiti političku scenu nakon izlaska iz Bijele kuće. Vjeruje da će on nastaviti postavljati dnevni red i tonalitet konzervativne republikanske politike barem sljedećih nekoliko godina.

Kao što su pokazali izbori 2020. godine, dvostranačka polarizacija će se vjerovatno produbiti, što će zakomplicirati proces donošenja odluka i ograničiti dvostranačku saradnju na ključnim pitanjima kao što su: COVID-19, odnos prema Kini, pitanje klimatskih promjena i javnih dugova.

Što se tiče Trumpove ličnosti, njegova budućnost ovisi o smjeru koji će odabrati nakon napuštanja vlasti, a postoje dva scenarija:

Prvi scenarij:

Da Trump postane kamen temeljac Republikanske stranke, više poput onog ko "pravi vladare", pogotovo jer se odbija povući iz politike i radi na ostvarivanju utjecaja i moći putem platforme Twitter na kojoj ima 88,7 miliona pratitelja.

Prema ovom scenariju, Trump će s vremena na vrijeme učestvovati na izbornim propagandnim konferencijama poput masovnih skupova koji su prethodili izborima u novembru, a možda se ponekad pojavi i u nekim programima u medijima.

Trump će pomno pratiti šta se događa u Zastupničkom domu i Senatu, i nastavit će neumorno napadati demokrate, prijeteći bilo kojem republikancu koji se usudi sarađivati s Bidenovom administracijom.

U ovom scenariju, Trump će najvjerovatnije najaviti svoju kandidaturu za izbore 2024. godine.

Drugi scenarij:

Trump neće obraćati previše pažnje na politički proces nakon napuštanja Bijele kuće. U narednim mjesecima bit će izložen brojnim napadima i optužbama. Trump će tada osjetit da gubi moć utjecaja koju je imao i energično provodio tokom posljednje četiri godine.

U ovom scenariju Trump će osjetiti gorčinu velikog poraza, što će teško pasti osobi poput njega koja odbija da gubi. Mnogi će se još više udaljiti od njega nego što je to slučaj sada, a njegova zvijezda će početi blijedjeti.