Investicije Jareda Kushnera

Realizacija potencijalnog investicionog projekta zeta bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, Jareda Kushnera, u Albaniji i Srbiji može imati velike posljedice, preneo je njemački "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

Kako je saopšteno, važnu ulogu u postizanju ovog sporazuma imao je bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Kosova i Srbije Richard Grennel.

„U vrijeme kada je bio specijalni izaslanik Grennel je uspostavio dobre kontakte sa albanskim premijerom Edijem Ramom i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Nije krio da želi da te odnose pretvori u 'novac' otkako je napustio politiku. 'Niko se nikada ne bi trebao izviniti što želi da zaradi novac', rekao je Grennel u intervjuu u Albaniji o svojim planovima u regionu”, navodi se u članku Frankfurter Allgemeine Zeitunga.

Dalje se kaže da bi se za Ramu i Vučića takva podrška mogla pokazati politički korisnom ako se Trump vrati na vlast, posebno sa Grennelom kao dijelom njegove administracije.

Dalje se pominje „planski dogovor“ Rame, Vučića i tadašnjeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija o podjeli Kosova.

„Kada je Grennel bio Trumpov izaslanik za Balkan, Rama, Vučić i tadašnji predsjednik Kosova Hashim Thaçi bili su na ivici podjele Kosova. Prema tada planiranom sporazumu, o kojem se pričalo kao o 'razmjeni teritorije', sjever Kosova bi pripao Srbiji, a jug bi težio Albaniji”, navodi se u ovom tekstu i dodaje da je ovaj sporazum tada bio sprečen.

U članku se dodaje da bi sadašnji dobri odnosi sa potencijalnim sljedećim predsednikom Sjedinjenih Država "mogli otvoriti put Rami i Vučiću da ožive svoj prvobitni plan".

Kushnerovi investicioni planovi u Albaniji uključuju ulaganja u luksuzna odmarališta na obali Sredozemnog mora, a u Beogradu izgradnju hotela i zgrade sa 1.500 stambenih jedinica.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore