NEKI SU SE I HVALILI

Obično su upravo novinari ti koji rešetaju moćne "igrače" Washingtona. No, ovog puta uloge su zamijenjene.

Novinarski članak podigao je prašinu u Washingtonu svojom šaljivom, ali detaljnom istragom krađe iz press odjela Air Force Onea, službenog aviona predsjednika Joe Bidena.

"Godinama su brojni novinari i drugi tiho trpali sve, od ugraviranih čaša viskija do čaša za vino do gotovo bilo čega s oznakom Air Force One na sebi u svoju torbu prije nego što su izašli iz aviona", izvijestio je Politico.

Prošlog mjeseca, Udruženje dopisnika iz Bijele kuće poslalo je mail svojim članovima, izdajući oštar ukor da nestali predmeti iz novinarske kabine, koje novinari čuvaju kao suvenire, nisu prošli nezapaženo.

Kada američki predsjednik putuje, prati ga 13 novinara u stražnjem dijelu njegovog Boeinga. Mediji plaćaju novinarima let vladinim avionom, zajedno s obrocima i pićem tokom leta.

Posada dijeli kao suvenire male pakete M&M's čokolada s predsjedničkim pečatom i potpisom američkog čelnika. Naočale i drugi dodaci marke Air Force One dostupni su za kupovinu online.

Ali to nije dovoljno za mnoge, navodi se u Politicovom članku, koji opisuje zvukove zveckanja tanjura i staklenog posuđa u novinarskim ruksacima dok se iskrcavaju.

U jednom slučaju, bivši dopisnik Bijele kuće za neimenovane velike novine, bio je domaćin večere, služeći hranu na setu tanjira Air Force One sa zlatnim okvirima koji su bili ukradeni. No, najmanje jedan novinar je poslušao ukor udruženja novinara, što je dovelo do "diskretnog povrata" izvezene jastučnice nakon što je dogovoren sastanak između reportera i dužnosnika za medije u parku preko puta Bijele kuće, napisao je Politico.