Traži se saglasnost oko nacionalnih pitanja

Političke partije na Kosovu pokušavaju da putem okruglih stolova postignu saglasnost oko nacionalnih pitanja i tema za koje je potreban konsenzus.

Prvi takav okrugli sto održan je krajem aprila u organizaciji opozicionog Demokratskog saveza Kosova a u utorak je održan i drugi u organizaciji vladajuće Demokratske partije Kosova.

Politički konsenzus je prije svega potreban za konačnu fazu dijaloga sa Srbijom kada se očekuje postizanje međunarodno-obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa.

Sastanku u utorak nije se odazvao opozicioni pokret Samoopredjeljenje i Srpska lista. Učesnici su se dogovorili da se nastavi sa praksom organizovanja ovakvih susreta u prostorijama Skupštine Kosova. Takođe je najavljeno da na sljedećim sastancima bude riječi o osnivanju Vojske Kosova, o dijalogu Kosova i Srbije, o evropskim reformama kao i o Zajednici opština sa srpskom većinom i izbornim reformama.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj koji je na sastanku predstavljao njegovu partiju, Alijansu za budućnost Kosova, izdvojio je kao važnu temu dijalog sa Srbijom i međunarodno obavezni sporazum koji bi trebalo da bude postignut na kraju ovog procesa.

"Nakon tog sporazuma tu su i druga pitanja kao što su evropske integracije, pitanje Vojske Kosova i izborne reforme", kazao je.

Kadri Veseli predsjednik vladajuće Demokratske partije Kosova kazao je da postoji spremnost da se postigne politički konsenzus za važna pitanja.

"Kosovo ima obaveze, Kosovo ima potrebu za konsenzusom. Kosovo će postići uspjeh samo kada su pozicija i opozicija zajedno u interesu zemlje i građana. Očekujemo da će se jedna od tema - formiranje Vojske Kosova - završiti što prije u partnerstvu sa SAD i NATO“, kazao je Veseli.

Agim Veliu iz Demokratskog saveza Kosova kazao je da ovakvi okrugli stolovi trebaju da nastave da se održavaju pošto je postignut konsenzus za tretiranje tema koje su u nacionalnom interesu.

Fatmir Limaj iz Inicijative za Kosovo koja je u vladajućoj koaliciji kazao je da postoji volja kod svih političkih partija da se riješe pitanja koja su od nacionalnog interesa. On je dodao da dijalog sa Srbijom ne može da se vodi bez podrške svih partija u Skupštini Kosova.

Kosovska opozicija se međutim protivi tome da konačnu fazu dijaloga vodi predsjednik zemlje, Hashim Thaçi, što je predviđeno i državnom platformom Vlade Kosova o konačnoj fazi dijaloga sa Srbijom. Ta platforma međutim još uvijek čeka na razmatranje u Skupštini Kosova.

Opozicioni pokret Samoopredjeljenje ocjenjuje da Thaçi nije prikladna osoba za tu ulogu.

Poslanik ovog pokreta Rexhep Selimi izjavio je za Radio Slobodna Evropa da takav stav ove partije proizilazi od dosadašnjeg iskustva, odnosno sporazuma koje je Thaçi potpisao do sada a koji su, kako kaže, štetni po Kosovo.

“Ne samo da je neprikladan već je i štetan zato što on brani sporazume koji su potpisani u Srbiji a koji su u interesu Srbije. Direktno ili indirektno on brani interese Srbije naspram Kosova“, smatra Selimi.