Regulisanje pitanja registracije

Na sjeveru Kosova uskoro bi trebalo da se počne sa realizacijom sporazuma o registarskim tablicama, koji je postignut u Briselu u okviru sporazuma o slobodi kretanja. Iz MUP-a Kosova navode da će se u narednim nedjeljama ili mjesecima početi i korišćenje naljepnica preko registarskih oznaka "RKS", prilikom prelaska granične linije sa Srbijom.

Dok je u Briselu, nakon dužeg vremena, nastavljen tehnički dijalog delegacija Kosova i Srbije o realizaciji do sada postignutih sporazuma, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova vrši pripreme za  preregistaciju automobila u četiri opštine na sjeveru Kosova na kosovske tablice.

Zamjenik ministra MUP-a Kosova Milan Radojević u izjavi za Radio Kosovo 2, program na srpskom jeziku, kaže da je u toku izrada administrativnog uputsva, koji treba da reguliše pitanje registracije automobila na kosovske tablice na sjeveru Kosova.

"Bilo je više nacrta tog Administrativnog uputstva, neke smo vraćali na doradu jer nismo bili zadovoljni temama koje su bile predložene, i dalje se radi na tome. Administrativno uputstvo će obuhvatiti sve najbitnije detalje iz sporazuma o slobodi kretanja, koji je postignut u okviru tehničkog dijaloga Kosova i Srbije", kaže Radojević.

U okviru dijaloga Kosova i Srbije, 2012. godine u Briselu dogovoren je sporazum o registarskim tablicama, u okviru Sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine. Po tom sporazumu, trebale su da budu ukinute sve tablice sa registracijom MUP-a Srbije za gradove na Kosovu. Nakon toga, 2016. godine delegacije Beograda i Prištine su dogovorile da se validnost  statusno neutralnih tablica KS produži na pet godina. Takodje, tada je usaglašeno da se na postojećim tablicama sa oznakama SRB i i RKS, prelepljuju bijele naljepnice, prilikom prelaska granične linije.

Međutim, taj sporazum još uvijek nije u potpunosti realizovan na terenu, a osobe koje voze automobile sa registarskim tablicama “RKS” ne mogu da pređu granični prijelaz sa Srbijom bez probnih tablica, dok je vlasnicima automobila sa KS tablicama to omogućeno.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova rekli su da će se u narednim nedjeljama ili mjesecima početi sa korišćenjem naljepnica preko registarskih oznaka "RKS", prilikom prelaska granične linije sa Srbijom. Ipak, u četiri opštine na sjeveru Kosova se i dalje voze automobili bez tablica, a mogu se vidjeti i tablice koje izdaju privremeni organi gradova na Kosovu, a koji funkcionišu u srpskom sistemu, npr: KM, PR itd.

Mnogi mještani Leposavića uopšte nemaju kosovsku vozačku dozvolu, a automobile voze bez tablica ili na tablice koje je MUP Srbije izdao za gradove na Kosovu. Međutim, svi se kažu da će, ukoliko budu morali, preregistrovati svoje automobile na kosovske tablice.

"Ja ne idem na jug, ali ako budem morala izvadiću i dozvolu i registrovaću kola".

"Čuo sam da neki vade dokumenta za registraciju na KS. Ja još nisam to uradio, ali ako svi to urade, uradiću i ja, šta da radim".

"Meni je auto registrovan na KM, ali ako budem morao, registrovaću i na kosovske tablice", kažu mještani sjevera Kosova.

Srbi na Kosovu, koji žive južno od Ibra, izvršili su preregistraciju automobila na kosovske tablice još kada je u Briselu postignut sporazum o registarskim tablicama. Tada su, u srpskim sredinama na centralnom Kosovu, u potpunosti ukinute tablice sa registracijom MUP-a Srbije za gradove na Kosovu.

Sandra Cvetković, Radio Kosovo 2