Odluka USONK-a

Nakon štrajkova od jednog i dva časa održanih prošlih sedmica, Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture (USONK) očekuje se da 7. marta održi protest ispred Vlade, dok je za 12. mart u svom zahtjevu održi jednodnevni štrajk u obrazovanju.

Nakon ove dvije akcije, ukoliko se Vlada ne odraži u realizaciji sporazuma potpisanog tokom predizborne kampanje između koalicije PDK-AAK-Nisma i USONK-a, očekuje se da sindikat pozove na generalni štrajk, piše Koha Ditore.

Predsjednik USONK-a Rrahman Jasharaj je rekao da Kongres sindikata je predložio njemu da 12. marta proglasi jednodnevni štrajk, a prema njegovim riječima, bilo je i konsultacija o održavanju protesta prosvjetara ispred Vlade Kosova. Zahtejvom sindikata u većini škola i na pet javnih univerziteta je 14. februara održan jednočasovni štrajk, a 20. februara dvočasovni štrajk.

Prošle sedmice premijer Ramush Haradinaj je održao sastanak sa predstavnicima sindikata, dok je u subotu na sastanku Kongresa USONK-a, gdje se očekivalo da se odluči o generalnom štrajku, prisustvovao i sam premijer.