Razgovori će trajati dva dana

Prištinai Beograd 26. februara u Briselu nastavljaju tehničke razgovore o primjeni Briselskog sporazuma.

Ekspertske delegacije Prištine i Beograda, predvođene glavnim pregovaračem Prištine Avnijem Arifijem, jednim od najbližih saradnika premijera Ramusha Haradinaja i takozvanim direktorom "Kancelarije za Kosovo i Metohiju" Markom Đurićem, u ponedjeljak prije podne u Briselu nastavljaju razgovore, koji su bili otkazani 16. januara zbog ubistva Olivera Ivanovića u Mitrovici.

Predviđeno je da razgovori traju dva dana i da se razmotri puna primjena svih postignutih i implementacija još neprimjenjenih dogovora iz Briselskog sporazuma, na prvom mjestu formiranje Zajednice srpskih opština.
 
Izvori iz Evropske komisije za Tanjug kažu da se očekuje da razgovori dvije strane budu konstruktivni i usmjereni na rezultate u primeni otvorenih pitanja iz Briselskog sporazuma.
 
Navodi se da će se prvog dana razgovarati o pitanjima kao što su primjena dogovora o slobodi kretanja i registarskim tablicama, upravljanju graničnim prelazima i sprovođenju dogovora o pravosuđu.
 
Dva velika otvorena pitanja - formiranje Zajednice srpskih opština i energetika trebalo bi da budu na dnevnom redu drugog dana sastanka u zgradi Evropske službe za spoljne poslove u Briselu.
 
"Puna implementacija svih dogovora u dijalogu je važna za napredak i Srbije i Kosova na putu ka EU", napominju iz Brisela i pred ovu rundu razgovora.
 
Prema nekim izvorima, ukoliko u razgovorima u ponedjeljak i utorak dođe do napretka po pitanju formiranja ZSO ili energetike, to bi mogao da bude i povod najavljenog skorog sastanka predsjednika Srbije Aleksandara Vučića i predsjednika Kosova Hashima Thaçija.
 
Iz EU poručuju da je na njima dvojici da razgovaraju prvenstveno o "novoj fazi" dijaloga, koja bi trebalo "sveobuhvatno i suštinski" da riješi odnose dvije strane.
 
"Visoka predstavnica će predsjednike Vučića i Thaçija pozvati u Brisel u trenutku kada bude izvjestan mogući značajan iskorak u dijalogu", kažu za Tanjug u Briselu.
 
Iako u EU kažu da još nemaju zvanični datum za novu rundu dijaloga na visokom političkom nivou, kaže se da bi predsjednici Vučić i Thaçi već mogli da se vide sljedeće nedjelje u na zajedničkom ručku, koji za lidere regiona u Sofiji organizuje premijer Bugarske Bojko Borisov, uz prisustvo predsjednika Evropske komisije Jeana Kloda Junkera, šefice EU diplomatije Federice Mogherini i komesara Johannesa Hahna.
 
Pred nastavak tehničkog dijaloga, čija pauza traje više od godinu dana, iz Beograda najavljuju da će se tokom razgovora pokrenuti pitanje rezulata istrage ubistva jednog od lidera Srba sa Kosova Olivera Ivanovića.
 
Autor: Tanjug