S predanošću do historijskog sporazuma

"Zadovoljan sam što je kolega iz Srbije tokom boravka u Republici Kosovo više puta naglasio važnost dijaloga kao jedini način normalizacije i pomirenja. Republika Kosovo će nastaviti sa predanošću dijalogu o normalizaciji međudržavnih odnosa, sve dok se ne postigne istorijski mirovni sporazum i pomirenje." Ovako se sinoć oglasio kosovski predsjednik Hashim Thaçi, komentarišući posjetu srpskog predsjednika, Aleksandra Vučića Kosovu.

Mirovni sporazum, kako kaže Thaçi, "neophodan" je, jer "daje jasnu perspektivu evroatlantskih integracija za obje države":
"Stoga, vjerujem da ćemo nastaviti međudržavni dijalog na najvišem političkom nivou, pod pokroviteljstvom EU i uz snažnu podršku Sjedinjenih Država. Isključujući nekoliko populistički izjava, koje su gotovo neizbježne tokom takvih posjeta, posjeta kolege iz Srbije je zaključena bez incidenata. Ovo civilizovano i tolerantno ponašanje dokazuje našu građansku i državnu zrelost", ocijenio je takođe predsjednik Kosova.  
Predsjednik Srbije boravio je u tokom vikenda na Kosovu, posjetivši Banjsku, Sjevernu Mitrovicu i Laplje Selo, gdje je razgovarao sa političkim predstavnicima, odnosno građanima, a u pokušaju da smiri tenzije nakon ubistva Olivera Ivanovića. 
"Došao sam da vam kažem da ćemo razgovorima i dijalogom sa Albancima uspevati da čuvamo mir, jer to je najbolji način da sačuvamo mir, stabilnost i da zaštitimo vas", jedna je od Vučićevih poruka tokom ove posjete.