Sastanak Predsjedništva

Predsjedništvo Skupštine Kosova sastaje se danas kada bi trebalo da raspravlja o 18 tačaka dnevnog reda za predstojeću sjednicu.

Prema saopštenju za štampu Skupštine, rasprava o ukidanju Zakona o Specijalnom sudu, pokrenuta od strane poslanika vladajuće koalicije - uklonjena je sa dnevnog reda.
Planirani sastanak Predsjedništva Skupštine Kosova prošle nedjelje je pomjeren zbog nedostatka kvoruma, što je još jednom odložilo planiranu raspravu o ukidanju Zakona o specijalnim komorama i specijalnom tužilaštvu. Predsjedništvo je trebalo da raspravlja o zahtjevu 43 poslanika vladajućih stranaka da održe vanrednu sjednicu i glasaju o ukidanju Specijalnog suda.
Tri kosovska lidera - predsjednik Hashim Thaci, premijer Ramush Haradinaj i predsjednik Skupštine Kadri Veseli podržali su inicijativu poslanika koja je pokrenuta decembra 2017. godine.
Kadri Veseli nakon završetka godišnjih praznika saopštio je da se ovaj sud ne može zaustaviti.
On je rekao da su propali pokušaji poslanika koji su započeli ukidanje zakona.
Ali, uprkos Veselijevom stavu protiv ukidanja zakona, prijedlog je uvršten u dnevni red sjednice Predsjedništva.
Međutim, sastanak šefova klubova stranaka u Skupštini nije uspio zbog nedostatka kvoruma. Opozicione stranke su protiv inicijative, uz obrazloženje da lideri kosovske države podržavaju potez za ukidanje zakona za uspostavljanje Specijalnog suda za navodne zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koji bi mogli da budu optuženi.
Thaci, Haradinaj i Vesei bili su visoki komandanti OVK koji su se borili protiv srpskih snaga tokom rata u periodu 1998-99.
Ambasadori zemalja EU i SAD pozvali su kosovske lidere da ne ukidaju zakon, upozoravajući ih na ozbiljne posljedice ako nastave sa podržavanjem ove inicijative.