Povodom posjete Vučića Kosovu

Premijer Kosova smatra kako je vrijeme za završnu fazu pregovora, odnosno da Srbija prizna Kosovo.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je izjavio, povodom posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu, kako poruke izrečene tom prilikom pokazuju da je retorika između Beograda i Prištine postala umjerenija.
On je za Hrvatsku televiziju kazao kako je ubistvo lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića strašan događaj i tragedija i dodao da je Kosovo zainteresirano da rasvijetli slučaj i otkrije istinu.
"Taj teroristički čin neće ostaviti posljedice na pregovarački proces Beograda i Prištine u Briselu", rekao je, ocijenivši kako se radi o izoliranom slučaju i neprihvatljivom, tragičnom događaju.
Haradinaj tvrdi kako je Kosovo pokazalo da ima kapacitete i za istragu i za sigurnost uopće i dodaje kako je stav Prištine "da ne treba nastaviti s postojećim dijalogom, nego treba preći u njegovu završnu fazu, a to je, po njemu, da "Srbija treba priznati nezavisnost Kosova".

Ima iskustva sa sudovima

Govoreći o Specijalnim sudu za ratne zločine, Haradinaj je rekao kako to za Albance nije prvi put, jer je, po njemu, u bivšoj Jugoslaviji pola miliona Albanaca bilo u zatvorima.
"UNMIK [Misija Ujedinjenih naroda na Kosovu] nas je, također, stavljao u zatvore, [Haški] tribunal za [bivšu] Jugoslaviju, Eulex i na kraju ovo", rekao je šef Vlade Kosova.
Upitan da li se plaši da bi se i on mogao naći pred tim sudom, premijer Kosova je kazao kako ga to ne brine, "jer ima iskustva".