Asocijacija nije uslov za liberalizaciju

Odlazeći ministar za evropske integracije, Bekim Čolaku, potvrdio je u izjavi svoj odlazak.

Çollaku, prenosi KTV, izjavio je danas da je zvanično napustio mjesto ministra i da je odluka, prema njegovim riječima, odobrena od strane premijera Isa Mustafa, prenosi protal "Kossev.info".

"Ne odlazim kao čovjek koji nije ispunio ciljeve, jer su oba ispunjena. Kao prvo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, i kao drugo, potpuni završetak procesa liberalizacije. Prvi je ispunjen, dok drugi kriterijum nije u mojoj nadležnosti, a to je ratifikacija razgraničenja", rekao je Çollaku.

Tokom svog obraćanja, Çollaku je pozvao EU da Kosovo tretira ravnopravno sa drugim zemljama.

"Odlazim sa ove pozicije i idem u drugu instituciju kojoj ću dati veći doprinos. Iako će položaj biti drugačiji, biću samo savjetnik predsjednika, ali doprinos će biti još veći", rekao je odlazeći ministar Bekim Çollaku.

Çollaku je rekao da, ako Skupština ratifikuje Sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom, Kosovari će moći slobodno da se kreću u zemlje Šengenskog prostora do kraja godine.

"Uvijek sam govorio da neću otići bez ispunjavanja svih kriterijuma. Uvjeren sam da ako Skupština odgovori na izazov koji je ostao, usvajanje razgraničenja, građani Kosova do kraja godine moći će slobodno da se kreću. Odlazim jer sam bio preplavljen dozom razočarenja. Nismo mogli da sjedimo i ništa da ne radimo, dok smo mi zadovoljili Evropsku uniju, a kosovski parlament stagnira po pitanju razgraničenja", dodao je on.

Odlazeći ministar za integracije, Bekim Çollaku, kazao je da je uvjeren da ministarstvo koje napušta neće biti ugašeno, već ga, prema njegovim riječima, treba ojačati.

"Siguran sam da Ministarstvo za integraciju neće biti ugašeno, bez obzira na reformu koja će se dogoditi. Povećana reforma ne znači gašenje. Umjesto toga, ministarstvo bi trebalo da bude ojačano. Naprotiv, gašenje bi bila velika nesreća", rekao je, sada već, Thaçijev savjetnik, Çollaku.

Prema njegovim riječima, Asocijacija srpskih opština "se ni na koji način ne veže sa liberalizacijom viza".

Odlazeći ministar Evropskih integracija је, dan prije nego što je potvrdio odlazak, rekao da političku karijeru nastavlja kao savjetnik predsjednika Kosova, Hahima Thaçija.