Krivi za neuspjeh sporazuma o demarkaciji

Iako su predsjednik Skupštine Kosova, Kadri Veseli i premijer Isa Mustafa, ujedno i čelnici dvije najveće partije na Kosovu, negirali da je Srpska lista postavila uslove za glasanje o demarkaciji, izgleda da je istina sasvim drugačija...

Generalni sekretar Demokratske partije Kosova (PDK) Basri Musmurati je rekao da je Lista Srpska postavila uslove kako bi glasala za demarkaciju.

S druge strane neki i drugi funkcioneri ponovo su okrivili Srpsku listu da je doprinela neuspjehu ratifikacije sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, rekavši da njeni "uslovi" objavljeni u štampi ne mogu biti ispunjeni, prenose danas mediji.

Zamjenik predsjednika kosovske skupštine i funkcioner PDK Xhavit  Haliti izjavio je da Srpska lista treba da poštuje odluke vladajuće koalicije, a njeni pripadnici da se ponašaju kao "građani Kosova".

On je sajtu "Indeksonline" rekao da nema potrebe da se oko svega održavaju konsultacije.

Po njemu "apsurdno je ono što su uradili" ali u tome su, kako smatra imali drugi cilj.

"Beogradu nije stalo do sporazuma o demarkaciji", rekao je Haliti, koji smatra da Vlada Srbije želi da predstavi Prištinu kao nekompetentu i nesposobnu da upravlja Kosovom.

Sekretar PDK Basri Musmurati rekao je danas da je Srpska lista postavila uslove u zamjenu za svoj glas za sporazum o demarkaciji 1. septembra, prenosi portal "GazetaExpress".

Po njemu kosovska skupština nije ratifikovala sporazum zato što je "prema informacijama koje on ima Srpska lista imala nekoliko zahtjeva".

"Svi ti zahtjevi, objavljeni u medijima, ne mogu se ispuniti zato što ne možemo da kršimo Ustav," rekao je Musmurati.


B. Musmurati by GazetaExpress Portal "GazetaExpress" objavio je prethodno da je Srpska lista u zamjenu za glas o demarkaciji, navodno tražila mjesto zamjenika komandanta kosovskih bezbjednosnih snaga, zamjenika direktora kosovske obavještajne agencije i zamjenika komandanta kosovske policije.

Kosovska vlada povukla je 1. septembra iz skupštinske procedure prijedlog Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Na sjednici parlamenta, koja je počela sa više od dva sata zakašnjenja, premijer Isa Mustafa je rekao da je Vlada povukla prijedlog zakona o ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, navodeći da je razlog za to što sjednici ne prisustvuju poslanici Srpske liste.