Uobičajena pojava u zdravstvu!?

Slučajevi kada ljekari u državnim institucijama bivaju podmićeni postali su gotovo uobičajena pojava na Kosovu. Mito je, izgleda, sasvim uobičajena stvar, a jedino što varira je tarifa ljekara, koja se kreće i do 600 eura...

Za usluge, koje oni obave pacijentima, često primaju i mito. U izvještaju kojeg je objavio "Levizja FOL" (Pokret Fol), navodi se da je 16 posto ispitanika, izjavilo da su doktorima nudili novac, a 9 posto njih su rekli da su nudili nematerijalna dobra, piše portal "GazetaFjala".

Prema izvještaju, stoji da davanje novca više preovladava kod muškaraca, nego kod žena. 20 posto muškaraca priznalo je to, a samo 13 posto žena.

Prema nalazima ove organizacije, za izvršene usluge koje izvrše muškarac u prosjeku daje 121 euro, a žena oko 76 eura. Od 5 eura do 600 eura se kreću "nagrade" za ljekare, koji pružaju usluge pacijentima.

"Minimalni iznos za građane koji su potvrdili davanje novca je bio 5 eura, a maksimalan 600 eura. Osim toga oni koji su priznali da su davali novac su davali u prosjeku 101 euro za dobijanje bolje zdravstvene usluge", navodi se dalje u izvještaju.

 /GazetaFjala/