Bivši specijalni predstavnik EU na Kosovu

Prema riječima bivšeg specijalnog predstavnika EU na Kosovu, razgraničenje i prioritet slučajeva visokog profila korupcije su dva uslova koji još uvijek nisu ispunjeni od strane Kosova za slobodno kretanje građana.

Demarkacija granice između Crne Gore i Kosova je pitanje koje treba riješiti na putu Kosova ka viznoj liberalizaciji, rekao je bivši specijalni predstavnik EU-a na Kosovu, Samuel Žbogar.

Prema njegovim riječima, razgraničenje i prioritet slučajeva visokog profila korupcije su dva uslova koji još uvijek nisu ispunjeni od strane Kosova za slobodno kretanje građana.

"U izvještaju objavljenom u decembru je rečeno da je Kosovo ispunilo sve preporuke i zaista ih je bilo puno. Ali postoje dva preostala pitanja: demarkacija granice sa Crnom Gorom i nastavak prioriteta slučajeva visokog profila korupcije", rekao je Žbogar.

Prilikom gostovanja u emisiji "Život na Kosovu", Žbogar je naglasio da je razgraničenje bio jedan od uslova za liberalizaciju koji nije primjenjen na druge balkanske zemlje.

"Iz svakog procesa EU-a koji je realizovan u regiji mi učimo ponešto. A jedna od lekcija koje smo naučili je da su pitanja granice otvorena granična pitanja u regiji", rekao je Žbogar.

Samuel Žbogar je govorio i o njegovom četverogodišnjem radu u misiji na Kosovu na kraju svog mandata.

On je naveo da Evropska unija već podstiče rješavanje graničnih pitanja za sve zemlje koje su na putu ka članstvu u EU.

"Donesena je odluka u EU da trebamo iskoristiti sve instrumente koje imamo kako bi ohrabrili zemlje za rješavanje otvorenih graničnih pitanja", rekao je Žbogar.

Samuel Žbogar je zamijenjen Natalyom Apostolovom iz Bugarske.