Neviđene do sada

Objavljeno je preko 1000 fotografija neviđenih do sada, iz vremena rata na Kosovu. Ove slike su objavljene po prvi put u emisiji COSMO na KTV, gdje je o njima govorio sam autor, norveški novinar Paul Refsadal, prenosi "Koha.net".

Refsdal je ratni novinar koji je pored Kosova bio i u Afganistanu, Bosni i Hercegovini, Čečeniji, Iraku, ponovo u Afganistanu i Siriji. On je na Kosovu boravio dva puta, 1998. i 1999. godine, i tokom njegovih posjeta jednom je bio ranjen od strane srpske vojske na Paštriku.

Međutim, tokom svog njegovog boravka na Kosovu, on je snimio preko 1000 fotografija na kojima se mogu vidjeti ranjeni vojnici i civili kako se liječe u bolnicama UÇK-a u Likovcu, Abriju i Gradici. Zatims e mogu vidjeti vojnici UÇK-a tokom obuke, patrole, u borbi, i drugim vojnim aktivnostima u Krumi, na Košarama, Likofcu, Rezallama, Abri itd.

Također na slikama iz ove kolekcije se može vidjeti i proterivanje Albanaca iz njihovih domova, koji su utočište našli u planinama Drenice i druge izbjeglice koje bježe put Albanije.

O historiji ove kolekcije fotografija, koja je sada dio arhiva Kosova, govori sam autor, norveški novinar Paul Refsda, u video snimku iz emisije COSMO na Kohavision.