Srbin uhvaćen sa 12 kg eksploziva

Slobodan Gavrić je osuđen na 13 godina zatvora. Gavrić je proglašen krivim za pripremanje terorističkih akata i prijenos eksplozivnih materijala.

Prema optužnici, optuženi Gavrić je u cilju da ozbiljno zaplaši građane i da destabilizuje i uništi najznačajnije političke, ustavne, ekonomske i socijalne strukture Kosova pripremao izvršenje krivičnog djela terorizma.

"Okrivljeni se tokom decembra 2014. godine u Beogradu snabdeo sa dvadeset pet komada eksploziva u ukupnoj težini od 12,219 kilograma, koje su sadržale snažan eksploziv 'Pentaeritritol Tetranitrat' (PETN), u kombinaciji sa fragmentima metala, koji povećavaju uništavajuću jačinu i izazivaju velike ljudske žrtve i materijalnu štetu, a koje je zatim svojim vozilom 25. decembra transportovao iz Beograda do Prištine, kada je u naselju Dragodan zaustavljen od Policije Kosova i poslije kontrole u gepeku njegovog vozila je pronađen eksploziv", piše u optužnici.

Na ovaj način optuženi Gavrić je izvršio krivično djelo "priprema terorističkih djela ili djela protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Republike Kosovo", iz člana 144. paragraf 3. a u vezi sa članom 135. tačka 1. i 1.9. Krivičnog zakonika Republike Kosovo".

Sud je također odlučio da izrekne dodatnu kaznu, oduzimanje automobila Renault, kojim je počinjeno krivično djelo i pronađen eksploziv (23 paketa).

Inače, Slobodan Gavrić, službenik Ministarstva poljoprivrede Srbije je uhapšen u decembru 2014. u Prištini sa oko 12 kilograma eksploziva.