KFOR ne reaguje

Srpsko vojno vazduhoplovstvo, sa svojim supersoničnim avionom Migom 29, odavno već krši vazdušni prostor Kosova.

Prema povjerljivom izvoru portala "Tesheshi.com", najnoviji slučaj desio se u noći 28. novembra 2015, odnosno prije 5 mjeseci, prenosi portal "Kossev.info".

"Supersonični avion srpske vojske, lovac i bombarder tipa MIG 29, povredio je vazdušni prostor Kosova 28. novembra, 2015 oko 01:30, u oblasti Gnjilana i Kamenice," rekao je ovaj izvor.

On je potvrdio i činjenicu da Srbi - bespilotnom letjelicom ruske proizvodnje neprekidno prate (24 časa) vazdušni prostor Kosova, koja poleće sa vojnog aerodroma u Nišu.

Pravilo je da je 9 km vazdužnog prostora Kosova za civilni saobraćaj, a na osnovu sporazuma, povjereno kontroli Mađarske; dok veće visine kontroliše NATO-a, preko dvije radarske baze ovog vojnog saveza koje se nalaze u Grčkoj i Hrvatskoj.

Naš izvor je dodao da su nakon optužbi da je Srbija borbenim avionima prekršila vazdušni prostor Kosova, zvaničnici KFOR-a u Prištini prvobitno negirali istinitost ove činjenice, tvrdeći da Vojska Srbije, odnosno borbena avijacija, nema tehničke mogućnosti da srpski avioni lete noću.

"Ali, poslije nekog vremena, neko od pretpostavljenih iz KFOR-a navodi da je to moguće jer Srbija ima na raspolaganju nekoliko lovačkih aviona ruske proizvodnje, MiG 29 koji imaju neophodnu tehnologiju da lete u bilo kom trenutku, čak i noću, i ako su vremenski uslovi loši," precizirao je taj izvor.

On je dodao da se sve završilo na tome a nakon što zvaničnici KFOR-a na Kosovu nikada nisu zatražili u štabu NATO-a u Briselu da im se dostave informacije iz druge vojne baze NATO-a u Španiji, gdje se očitavaju podaci iz radarskih baza u Grčkoj i Hrvatskoj.

S druge strane, zvaničnici KFOR-a se ne izjašnjavaju o ovom pitanju, iako je "Tesheshi.com" prije dužeg vremena uputio mejl sa pitanjima.

I kao što je već pomenuto, o čemu se takođe ranije pisalo, Srbija neprekidno, 24 časa - bespilotnom letjelicom prati teritorijalni prostor Kosova, koja se lansira iz vojne srpsko-ruske  baze u Nišu.

A od nedavno primećen je još jedan fenomen, letovi dronova, a posebno na Dragodanu u Prištini, gdje su sjedišta KFOR-a i diplomatska sjedišta Zapada.

KFOR je, navodno, u tajnosti, u nekim slučajevima koristio puške i druga sredstva kako bi srušio nekoliko dronova koji su upravo u ovoj oblasti letjeli.

Ipak izvor portala nije mogao da precizira zašto i kome je upućen povećan broj ovih letjelica na Dragodanu.

Podsjetimo, za Srbe je dron postao nacionalna noćna mora odmah poslije meča sa albanskim navijačima u Beogradu, oktobra 2014. godine, kada je dron sa improvizovanom zastavom etničke Albanije letio iznad njihovih glava i izazvao reakcije - od prvobitnog bijesa do ekstremnih reakcija potom.