Nakon izvještaja međunardone komisije

Ambasada SAD pozdravila je danas zaključak Komisije koju je formirala predsjednica Kosova Atifete Jahjaga za demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom ocjenivši da proces utvrđivanja graničnih linija "jasno zadovoljava međunarodne norme".

"Mi se slažemo sa pozivom komisije upućenim Kosovu i Crnoj Gori da preduzme korake za poboljšanje upravljanja granicom i jačanje saradnje. Nadamo se da će sve strane pažljivo razmotriti zaključke izvještaja i da će se vratiti važnom poslu koji se zahtjeva za unapređenje Kosova ka putu prema evroatlantskim institucijama", saopštila je ambasada SAD u Prištini.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je juče da nezavisna međunarodna ekspertska grupa za procjenu procesa demarkacije granične linije sa Crnom Gorom nije pronašla nepravilnosti u procesu razgraničenja.

"Sa pravnog i tehničkog aspekta stručnjaci nisu pronašli nepravilnosti u procesu demarkacije", rekla je Atifete Jahjaga na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da je komisija ipak procjenila da je proces demarkacije trebalo da bude transparentniji i da u njemu učestvuje kosovska javnost, imajući u vidu zakone na snazi, karte i geodezijske nalaze.

Ujedinjena opozicija odbila je, međutim, da prihvati izvještaj međunarodne ekspertske komisije koju je formirala predsjednica Jahjaga, saopštivši da je najveća mana te komisije nedostatak "domaćih" stručnjaka u njenom sastavu.

Opozicija smatra da su u izvještaju međunarodnih eksperata iznete "ocjene za potrebe predsjednice Kosova o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom".

U saopštenju, opozicija je navela da granice Kosova može da utvrdi samo "jedna kredibilna državna komisija, koja može imati i međunarodne stručnjake, a ne grupa od tri ličnosti od kojih je samo jedan stručnjak te oblasti, dok su druga dvojica diplomate".

Demarkacija granične linije i sporazum o Zajednici srpskih opština razlog su višemjesečne blokade rada skupštine Kosova, jer opozicija smatra da je demarkacijom granice sa Crnom Gorom Kosovo oštećeno za oko 8.000 hektara.