Prevazilaženje političke krize

Lideri većine kosovskih parlamentarnih stranaka i pojedine diplomate okupili su se danas kod predsjednice Kosova Atifete Jahjaga kako bi razgovarali o prevazilaženju političke krize nastale od kada opozicija blokira rad parlamenta.

Sastanku prisustvuju lideri vladajućih Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova Hashim Thaçi i Isa Mustafa, opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj, šef kancelarije EU na Kosovu Samjuel Žbogar i američki ambasador Graig Delawie.

Na sastanku je i Slavko Simić, predsjednik Srpske liste, koja je dio vladajuće koalicije.

Na sastanak su pozvani i lideri opozicionih pokreta Samoopredjeljenje Visar Ymeri i Incijative za Kosovo Fatmir Limaj, koji su odbili da učestvuju.

Samoopredjeljenje i Inicijativa za Kosovo traže da se razgovara samo o zakazivanju prijevremenih parlamentarnih izbora.

Od opozicionih stranaka jedino je lider ABK Ramush Haradinaj odlučio da učestvuje na sastanku kako bi, kako je juče izjavio, predstavio zahtjeve ujedinjene opozicije da je izlazak iz sadašnje situacije raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora i donošenje odluke da se predsjednik Kosova bira glasovima građana, a ne da ga bira Skupština Kosova kao do sada.

Žbogar i Delawie prisustvuju sastanku u svojstvu posmatrača.