Odlaganje vizne liberalizacije teška provokacija Brisela

Zamjenik premijera i ministar spoljnih poslova Hashim Thaçi izjavio je u pomoćnoj sali Skupštine Kosova da je odlaganje vizne liberalizacije teška provokacija zvaničnog Brisela. Rukovodstvo EU pokazalo je nesposobnost i odustvo političke volje da odobri Kosovu liberalizaciju viza, rekao je Thaçi.

Građanima Kosova treba reći istinu, jer su kosovske institucije ispunile sve uslove, čak i one dodatne koje je zahtjevao Brisel, izjavio je pred poslanicima Skupštine ministar spoljnih poslova Hashim Thaçi istakavši da je odugovlačenje procesa sramno.
"Kašnjenja su apsurdna i namjerna i nepravedna su za Kosovo, ali ne samo nepravedna već istovremeno mogu da podstaknu negativne efekte i da se ponovo optužujemo za blokadu, da ponovo budemo okrivljeni," rekao je ministar spoljnih poslova.
Thaçi upozorava da što je duže Kosovo u izolaciji to je veći riziku od vjerskog ekstremizma i političkog ekstremizma. Po njegovom mišljenu odlaganje vizne liberalizacije je uvreda za građane Kosova. Ne želeći da podvlači paralelu između bivše Jugoslavije i Kosova danas, Thaçi je rekao da su u Jugoslaviji barem Albanci mogli slobodno da putuju.
"Sjećamo se vremena kada smo se tretirani kao građani drugog reda, ali smo se barem slobodno kretali. Nemam nostalgiju i čežnju za Titom, ali tako je bilo", kazao je Thaçi.
Thaçi je naveo da ne poziva na protest, ali 2 miliona građana imaju svako pravo da izraze svoje neslaganje protiv odluke EU. U interesu Brisela je da okonča izolaciju Kosova, jer mi nemamo drugi i ne tražimo drugi put", zaključio je Hashim Thaçi.
Nakon obraćanja šefa kosovske diplomatije poslanici su izabrali 8 članova Upravnog odbora Kosovske agencije za privatizaciju. 
Poslanicima opozicije nije bilo dozvoljeno da prisustvuju sjednici u pomoćnoj sali Skupštine Kosova. Ovom sednicom završeno je ovogodišnje zasjedanje i istovremo je počeo zimski odmor za kosovske parlamentarce.