Gazivode imovina Kosova

Ministarka za dijalog u Vladi Kosova Edita Tahiri ponovo je najavila da će Kosovo dobiti međunarodni telefonski kod 383.

Ona je objasnila da će kod biti dobijen posredstvom zahtjeva koji će podnijeti Austrija.
Ona je odbacila stavove šefa delegacije Srbije u pregovorima Marka Đurića da Kosovo može dobiti međunarodni pozivni broj jedino ako to bude zatražila Srbija.
U intervjuu za prištinski dnevnik "Epoka e Re", Edita Tahiri je rekla da će Kosovo dobiti telefonski kod 383, kao svaka druga nezavisna država i ocjenila kao nerealne izjave srpskih zvaničnika da jedino preko zahtjeva Srbije Kosovo može da dobije međunarodni telefonski prefiks. 
"Žao mi je, ali ove izjave (Đurića) nisu u skladu sa realnošću. Tokom razgovora oni su sarađivali jer bez takve obostrane saradnje nema napretka. Mi smo kao delegacija Kosova otvoreni da govorimo o tome šta se događa tokom razgovora i realnostima napretka", rekla je Tahiri. 
O istom pitanju juče su u medijima polemisali Edita Tahiri i Marko Đurić, koji je rekao da Kosovo bez Srbije ne može da dobije pozivni broj i upozorio da Priština iznošenjem neistina pokušava da isprovocira prekid dijaloga sa Beogradom. 
"Bez Srbije ne može da bude postignut dogovor o telekomunikacijama i pozivni broj za Kosovo, ako i bude dogovoren, može da bude isključivo u vlasništvu Srbije", rekao je juče Đurić. 
Edita Tahiri je u danas objavljenom intervjuu rekla i da kosovska strana neće dozvoliti da upravljanje akumulacijom Gazivode na Kosovu postane predmet razgovora u Briselu i da su izjave srpskih zvaničnika u vezi sa tim samo propaganda. 
"Ponavljam, garantujem vam da pitanje Gazivode niti bilo koje državne imovine Kosova nije bilo niti će biti predmet razgovora. To je samo propaganda srpske strane", rekla je Tahiri.