Protiv više od devet poslanika

Glavni razlog za odlaganje glasanja za Specijalni sud je protivljenje više od devet poslanika u parlamentarnoj grupi Demokratske partije Kosova Hashima Thaçija, prenosi “Koha ditore”.

Njih, navodi list, "još uvijek nisu ubjedili" da glasaju za sud.
Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je rekla da su Vlada i Skupština adrese na koje se treba obratiti za kašnjenje u vezi procesuiranja nacrta zakona o Specijalnom sudu.
Prema riječima premijera Ise Mustafe, pitanje je dana kada će se glasati za Specijalni sud.  
"Imamo stav koji je iznio predstavnik Evropske unije Žbogar, da Brisel neće više da prihvata izmjene ovog zakona i da ostaje pri verziji koju nam je dostavio 29. maja", rekao je premijer Mustafa.
Analitičari na Kosovu smatraju, da će Priština trpjeti ogromne posljedice ako ne budu usvojeni amandmani na Ustav i Zakon o specijalnom sudu za ratne zločine.
Analitičar Ymer Mushkolaj rekao je da ukoliko ne osnuje sud, Kosovo stavlja do znanja da nije zainteresovano da rasvjetli navode iz izvještaja Savjeta Evrope o navodnim zločinima pojedinih bivših visokih oficira OVK-a nad srpskim civilima tokom rata na Kosovu.
Prema njegovim riječima, pitanje formiranja Specijalnog suda bi u tom slučaju završilo u UN, gdje, kako je rekao, ima država koje se suprotstavljaju kosovskoj nezavisnosti, "čime bi se povratio uticaj UN-a na Kosovu". 
"Ukoliko bi se ponovo aktivirala Rezolucija Savjeta bezbjednosti UN 1244, posljedice bi bile velike", kazao je Mushkolaj. 
Analitičar Artan Muhaxhiri rekao je da Specijalni sud nema alternativu, kao i da je Kosovo pokazalo da ima slab pravosudni sistem, što je, prema njegovim riječima, i uticalo da međunarodna zajednica uslovi vlasti u Prištini Specijalnim sudom o ratnim zločinima. 
"Neosnivanje ovog suda bi značilo priznanje krivice za sve one teške optužbe protiv bivših pripadnika OVK-a i nekih drugih visokih ličnosti koje su učestvovale u ratu. Neosnivanje suda bi pogoršalo odnose i sa glavnim partnerima, što bi prouzrokovalo velike probleme na putu evro-integracija Kosova", rekao je Muhaxhiri. 
Pored toga što se osnivanju Specijalnog suda protivi kosovska opozicija, ali i pojedini poslanici koji su u vlasti, najjači otpor njegovom formiranju pružaju predstavnici organizacija proizašlih iz borbe Oslobodilačke vojske Kosova. 
Jedan od njih, Xhavit Jashari, pozvao je danas poslanike Skupštine Kosova da ne glasaju za formiranje Specijalnog suda. 
"Snažno ćemo se usprotiviti formiranju Specijalnog suda, koji je štetan ne samo za naše vrijednosti i našu borbu, već je štetan i za naše institucije, zato što on nadvladava autonomiju, državnost, pravosuđe na Kosovu”, kazao je Jashari. 
Skupština Kosova trebalo je 29. maja da usvoji Zakon o specijalnom sudu, ali je većinom glasova odluka odložena za neki drugi dan, dok se, kako je tada navedeno iz parlamenta, jedan dio dokumentacije u vezi formiranja suda ne prevede "preciznije" na albanski jezik. 
Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je danas da nema nikakvog razloga da se razmatranje amandmana na Ustav Kosova, koji otvara mogućnost uspostavljanja Specijalnog suda, kao i usvajanje Zakona o specijalnom sudu, odlažu duže od nekoliko dana.