Situacija poboljšana

Gradonačelnica Đakovice Mimoza Kusari Lila izjavila je da vjeruje da se bezbjednosna situacija u tom gradu poboljšala, da se u proces povratka krene mirnijim putem i bez tenzija.

"Srbi mogu slobodno posjećivati i vraćati se u Đakovicu, ali da se od toga ne pravi priča i daju izjave koje neće pomoći stvaranju pozitivne atmosfere", rekla je Kusari Lila nakon susreta sa ministrom za povratak i zajednice Daliborom Jevtićem, saopšteno je iz Ministarstva.

"Nedavno sam sa ocem Savom, monahom manastira Visoki Dečani, prošetala Đakovicom bez ikakvih problema. Ukoliko ne dajemo teške i političke izjave uzimajući u obzir osjetljivost situacije, sigurna sam da će posjeta i povratak Srba u Đakovicu proći bez ikakavih problema. Pravo na imovinu je neosporno i to pravo niko ne može nikome da oduzme. Zato moramo svi raditi zajedno da bismo izbjegli ono što smo imali u prošlosti i da se zajedno okrenemo boljoj budućnosti", rekla je Kusari Lila. Ministar za zajednce i povratak Dalibor Jevtić sastao se danas sa gradonačelnicom Đakovice Mimozom Kusari-Lila.

Ministar Jevtić je nakon sastanka rekao da je ovo "jako pozitivan susret, kojim se gradi međusobno povjerenje kada je proces povratka u pitanju".

"Na sastanku smo govorili o tome da želimo zajedno da radimo na povratku Srba u Đakovicu. To je jedno veoma važno pitanje koje se mora rješavati ne samo u koordinaciji ministarstva za zajednice i povratak i lokalne samouprave u Đakovici, već uz pomoć svih institucija koje su nadležne za ovaj proces. Zbog toga smo i formirali međuministarsku grupu za povratak", rekao je Jevtić.

Naveo je da je gradonačelnici Đakovice prenio da je ministarstvo za zajedncie i povratak spremno da radi na obnovi porušenih srpskih kuća u centru Đakovice, i da ako do toga dođe, to će raditi uz saglasnost vlasnika.

Jevtić je Kusari Lila takođe prenio da smatra da je optužnica protiv bivšeg ministra za zajednice i povratak i predsjednika "Srpske liste" Aleksandra Jablanovića zabrinjavajuća i da je mišljenja da je optužnica politički motivisana.

"U trenutku kada se na Kosovu radi na izgradnji međusobnog povjerenja između naroda, kada se radi na integraciji Srba u pravosudni sistem Kosova, taj isti sistem podiže politički motivisanu optužnicu za, bukvalno, verbalni delikt protiv lidera Srpske liste, najjačeg političkog subjekta Srba na Kosovu", kazao je Jevtić.

On je napomenuo da u ovom trenutku na Kosovu postoji puno problema u pravosuđu, posebno kada je riječ o pitanju uzurpirane imovine i da se vladavina prava ne postiže podizanjem politički motivisanih optužnica, pri tom izrazivši vjerovanje da će se od jednog takvog postupka ipak odustati.