Nacrt ne zabranjuje dvojaku angažovanost

Ocjenjivanje učinka sudija ponovo se ostavlja u ruke Sudskog vijeća Kosova. Izmjena i dopuna Nacrt za O3/L-199 o sudovima je prošao kroz ruke radne grupe Odbora za zakonodavstvo i raznih stručnjaka. Nakon pregleda i razgovora o svakom članu, iako je bilo protivljenja iz civilnog društva, prihvaćen je prijedlog tužioca Besima Kelmendija za stvaranje posebnog odjela u Osnovnom sudu u Prištini.

Tužilac Tužilaštva Republike Kosova, Kelmendi je predložio stvaranje posebnog odjela Osnovnog suda u Prištini, koji bi bio nadležan da odlučuje o predmetima, za koje je odgovorno Tužilaštvo Republike Kosova. Ali, prema predstavniku grupe za pravne i političke studije, Fisnika Korenice, ovaj korak ne treba odbaciti ako nema sporazuma između sudija i tužilaca.

"To što predlaže tužilac Kelmendi je da se uspostavi sud sa isključivom nadležnošću za ozbiljne zločine koji prati Tužilaštvo Republike Kosova, ali takva stvar, po mom mišljenju, proizvodi relativno velike institucionalne posljedice na način na koji je trenutno organiziran u Državnom tužilaštvu. Tako da, ako se tužioci i sudije slože, onda bi bilo u redu, ali bez prethodnog dogovora mislim da bi bilo opasno", rekao je Korenica.

/Kosova Sot/