Postignut napredak

Postignut je napredak o problemu telekomunikacija, naveo je šef Kancelarije za Kosovo pri Vladi Srbije Marko Đurić nakon višečasovnih razgovora sa delegacijom Prištine u Briselu koju je predvodila potpredsjednica Vlade Kosova Edita Tahiri.

Osim toga, Đurić je istakao da neke detalje tek treba riješiti.
Đurić je naveo da je postignut dogovor o osnivanju jedinstvene kompanije koja će pružati usluge kako za fiksnu, tako i za mobilnu telefoniju na Kosovu, a da će dotad mobilnu mrežu na tom području obezbjeđivati Telekom Srbija, kome će biti vraćena oduzeta oprema. 
"Predstoji još jedna runda razgovora dok se ne postigne konačni dogovor, a za to je prije svega potrebno obezbjediti nesmetan rad Telekoma“, izjavio je on. 
Sem toga, telefonski razgovori između gradova na Kosovu i gradova u Srbiji naplaćivaće se kao međugradski, a ne međunarodni, a pritom će se birati međugradski, a ne međunarodni pozivni brojevi, objasnio je on. 
Kada je riječ o međunarodnom broju za Kosovo, na kome je prištinska strana insistirala, Đurić je izjavio da je Tahiri zamolila delegaciju Beograda da Srbija od nadležnog međunarodnog tela zatraži pozivni broj za Kosovo. 
"U ovoj fazi mi o tome ne možemo da razgovaramo dok ne dobijemo garancije da će istovremeno sa tim procesom Telekomu Srbije biti omogućena pokrivenost mobilne telefonije na cijeloj teritoriji Kosova“, istakao je Đurić. 
On je istakao da je danas prije svega utvrđen redosled poteza, a da će na slijedećem sastanku, koji će se održati uskoro, biti utanačeni detalji.