Potrebne dodatne konsultacije

Predsjedništvo Skupštine Kosova nije stavilo na dnevni red sjednice zakazane za četvrtak, 21. maj usvajanje ustavnih amandmana kojim bi se otvorio put formiranju Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Predsjednik Skupštine, Kadri Veseli rekao je da su potrebne dodatne konsultacije da bi se postigao konsenzus među parlamentarnim strankama.
Odbor za pravosuđe kosovskog parlamenta je 13. maja usvojio i poslanicima proslijedio ustavne amandmane kojima se otvara put formiranju Specijalnog suda za ratne zločine OVK.
Mediji su ranije najavljivali da će Skupština Kosova 21. maja razmatrati te amandmane, čijim usvajanjem bi trebalo da se okonča proces osnivanja Specijalnog suda.
Protiv osnivanja Specijalnog suda do sada su se izjasnili opozicija u Skupštini Kosova i nekoliko poslanika vladajuće koalicije.
Međunarodni predstavnici na Kosovu, kao i političari iz Brisela i Njujorka, najavljuju da će, u slučaju da Skupština Kosova ne usvoji odluku o osnivanju Specijalnog suda, to učiniti Savjet bezbjednosti UN, što bi škodilo međunarodnom položaju Kosova.