Vlada ga ignorisala

Kosovska vlada je ignorisala izvještaj svoje tajne službe koji je mogao da spreči teroristički napad u Kumanovu, u kome je poginulo devet napadača - građana Kosova, piše danas "Koha ditore".

U tekstu pod naslovom "Vlada ignorisala izveštaj koji je mogao da spriječi ubistva u Kumanovu", navodi se da je kosovska tajna služba svoj izvještaj, koji je govorio o mogućnosti uključenja stanovnika Kosova u oružane incidente u Makedoniji, upitila premijeru Isi Mustafi i predsjednici Atifete Jahjagi.

Oni ga, međutim - zbog problema u komunikaciji - nisu proslijedili ministru unutrašnjih poslova Skenderu Hyseniju, piše "Koha Ditore".

List prenosi da su postojanje tog problema konstatovali poslanici na sjednici skupštinskog odbora za unutrašnje poslove i bezbjednost.

Oni su čak ocenili da je, da je taj problem bio otklonjen, mogao da se spriječi incident u Kumanovu.

Moglo je da se spriječi ubistvo devet građana Kosova u Kumanovu, u slučaju da je o njihovim sumnjivim aktivnostima premijer Mustafa proslijedio informacije koje mu je na raspolaganju stavila tajna služba, ocjenili su poslanici kosovskog parlamenta.

Odgovarajući na pitanja poslanika pred skupštinskim odborom, ministar Hyseni je pokušao da opravda premijera zato što mu nije prosledio izveštaj tajne službe.

U kabinetu premijera su odbili da objasne zašto dobijenu informaciju o tome nisu podjelili sa ministrom unutrašnjih poslova.

Defekte u komunikaciji između premijera i ministra policije objelodalnila je poslanica Pokreta "Samoopredjeljenje" Aida Dërguti, koja je na sjednici pitala kako je moguće da je tajna služba prosledila informaciju Mustafi, ali i Jahjagi, dok Hyseni tvrdi da je o pretresu kuća kosovskih Albanaca ubijenih u Kumanovu čuo iz medija.

Hyseni je kazao da je o pretresu kuća čuo iz medija i da on kao ministar nije upoznat kako je došlo do toga.

S druge strane predsjednik skupštinskog odbora za kontrolu tajnih službi poslanik Daut Haradinaj, upitao je Hysenija i direktora policije Shpenda Maxhunija "kako je moguće da se pretresu kuće ljudi za koje se još ne zna da li su mrtvi, jer Makedonija i dalje nije dala spisak mrtvih niti informacije o njima".

Na to su ministar i direktor policije Kosova kratko rekli da "ne znaju i nemaju informacije o tome".

Hyseni je, takođe, istakao da je u potpunoj diskreciji kosovskog premijera i presjednice da odluče koje informacije će podjeliti sa njim.