MUP Kosova

Na osnovu informacija kojima Kosovo zasad raspolaže, tokom sukoba u Kumanovu poginulo je devet državljana Kosova, a 21 lice sa Kosova je uhapšeno. Kada je riječ o razmjeni informacija, makedonske vlasti nisu dovoljno sarađivale, dok kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Policija nisu posjedovale nikakve ranije informacije koje bi nagovjestile sukob u Kumanovu. Ovo je rečeno u ponedjeljak tokom izvještavanja kosovskog ministra unutrašnjih i generalnog direktora policije pred Skupštinskim odborom za unutrašnje poslove i bezbjednost.

Generalni direktor policije Shpend Maxhuni izjavio je da je Kosovo bilo u nepovoljnom položaju što se informacija iz Makedonije tiče, te da takva situacija i dan danas traje. Štaviše, kosovske vlasti nisu u mogućnosti zvanično obavjestiti ni porodice poginulih o smrti njihovih bližnjih.
"Jedine informacije koje smo dobili tiču se verifikacije identiteta pojedinaca, a poslije naših svakodnevnih, brojnih zahtjeva nakon incidenta. Konačno su poslali opšte informacije o tim ljudima koje smo mi putem našeg sistema verifikovali... Mi ne možemo potvrditi nečiju smrt ili nečije ubistvo dok ne dobijemo izvod umrlih, koji treba da izda vlast u Makedoniji, a kako bismo mi poslije obavijestili njihove porodice. Mi ni dan danas nemamo izvod umrlih kosovskih državljana koji su tamo ubijeni“, kazao je Maxhuni.
On je dodao da na osnovu verifikacije informacija kosovskih vlasti, nakon dobijenih informacija iz Makedonije, u sukobu u Kumanovu ubijeno je njih devetoro sa Kosova, a 21 državljanin Kosova je uhapšen.
Kosovski mediji su nakon sukoba u Makedoniji prenijeli da je Kosovska obavještajna služba prethodno informisala kosovski vrh o mogućem sukobu u Makedoniji.
Ministar unutrašnjih poslova Skender Hyseni to je, međutim, u ponedjeljak negirao. On je kazao da njegovo ministarstvo, kao ni policija, nisu imale nikakve informacije unapred koje bi poslužile kao upozorenje na ono što se desilo, te pozvao na međunarodnu istragu.
"Ono što se tamo desilo je u ekskluzivnu odgovornost makedonskih vlasti i zato insistiram da se uradi složena međunarodna istraga a kako bi se izbjegle sve mogućnosti spekulacija koje smo već vidjeli... Mi ćemo javnost upoznati sa svakim detaljem kojeg posjedujemo. Kosovo ništa ne krije, Vlada i institucije ne kriju ništa, nisu ništa sponzorirale, i Vlada Kosova i ja kao ministar insistiram da nećemo dopustiti da se vladine krize u jednoj susednoj državi uvezu na Kosovo... Nećemo nikako dopustiti da, bilo običnim aludiranjem ili implicitnim sugeriranjem, neko pokuša da transferiše jedan konflikt koji je zahuktao negdje drugdje, koji je možda sponzoriran i od strane druge Vlade, da se uveze na Kosovo", kazao je on.
Ministar Hyseni je takođe potvrdio da je nakon sukoba u Kumanovu, na Kosovo iz Makedonije ilegalno ušla jedna osmočlana porodica, a preko 300 njih je legalnim putem prešlo kosovsko-makedonsku granicu. Neki od njih su rekli da dolaze kod svojih bližnjih zbog straha od eskalacije situacije, dodao je on.
Članovi skupštinskog Odbora insistirali su na tome da su postojala ranija upozorenja na moguće incidente u Makedoniji, te su izrazili čuđenje kako se nisu primijetila kretanja građana sa Kosova u Makedoniji.
Aida Durguti, članica Odbora inače potpredsjednica Skupštine iz redova Samoopredjeljenja, kazala je ovom prilikom da je Odbor odmah nakon događaja u Kumanovu, 12. maja, pozvao predstavnike Kosovske obavještajne službe na sastanak, a koji su potvrdili da je 23. februara premijeru i predsjednici predat izvještaj o ovoj grupi, te i da su o ranijim dešavanjima imali saznanja ministar spoljnih poslova, ministar pravosuđa i direktor policije.
Ona je upitala ministra unutrašnjih poslova, da li mu se premijer obratio povodom izvještaja Kosovske obavještajne službe, a na šta je ministar Hyseni odgovorio:
"Ekskluzivno je pravo i premijera i predsjednice, i članova odbora o onome šta dijeli sa drugima. Ekskluzivno je pravo i vaša odgovornost to šta objavljujete iz sastanka sa članovima Kosovske obavještajne agencije. Nezavisno šta su vama rekli, MUP nije imao ni izvještaj ni saopštenje o onome što je izašlo u javnost", kazao je on.
Članovi odbora iz opozicije kritikovali su kosovske vlasti što još uvijek nemaju zvaničnog stava Vlade Kosova o događaju u Kumanovu, i što Vlada nije kritikovala nasilje nad Albancima u Makedoniji.