I ove godine po starom zakonu

I pored toga što je Vlada Kosova sredinom marta mjeseca usvojila Nacrt zakona za test državne mature kojim se ukida prag prolaznosti i procesuirala ga na razmatranje i usvajanje u Skupštini, maturanti će i ove godine test polagati na osnovu zakona na snazi a koji podrazumijeva da svaki kandidat treba da osvoji najmanje 50 posto poena od ukupnog testa postignuća, čime stiče pravo na dobijanje srednjoškolske diplome.

Predsjednik centralne komisije za državnu maturu pri Ministarstvu obrazovanja Kosova, Azem Guri, u izjavi za Radio Kosovo 2, program na bosanskom jeziku, pojašnjava da zbog zakonskih procedura navedenih u Pravilniku o radu Skupštine, a koje mogu potrajati, i s ciljem pravovremenih i uspješnih priprema testa, MONT je odlučio da se i ove godine državni test mature organizuje na osnovu zakona na snazi.
"Istina je da se kod maturanata stvorila zabuna oko primjene zakona za državnu maturu. Iz tog razloga smo putem saopštenja za javnost željeli da obavijestmo sve maturante da će se maturski test organizovati na osnovu trenutnog zakona koji predviđa da kako bi se maturant mogao proglasiti diplomiranim mora da na testu osvoji 50 posto poena. Vlada Kosova je već u prvom čitanju usvojila novi zakon ali dalje procedure su takve da mogu dovesti u pitanje održavanje testa po novom zakonu u prvom, junskom roku. Kako bismo otklonili sve dileme, ministarstvo obrazovanja je o ovome obavijestilo opštinske direktorijate za obrazovanje i direktore škola", kazao je Guri.
Guri naglašava da je 13. maja počeo i proces prijave ispita, a koji će trajati do 27. maja.
"Apelujem na sve maturante da u svojim školama  prijave ispite za maturski test jer u suprotnom neće moći da polažu test", kaže Guri.
Maturski test će biti održan u junu. Prvi dan testiranja će biti 6. juna, a drugi 20. juna. Za sve one koji ne budu uspjeli da test polože u prvom roku predviđen je drugi rok koji će biti održan 29. avgusta i 5. septembra.
Ove godine državni maturski test polaže oko 32 hiljade maturanata.