775 samo u prvom polugodištu

"Moja želja je da nastavim školovanje". Ovako je napisala Gramoza Bytyqi 2009. godine za školski list "Dva mučenika" (Dy dëshmorët) u Arbanasu u Prizrenu, u kojoj je završila devetogodišnju školu, piše list "Koha Ditore".

Ali njena želja nije realizovana. Ona je nakon okončanja devetogodišnjeg školovanja prekinula dalje školovanje kako bi pomogla svojoj porodici, koja je živjela u veoma teškim ekonomskim uslovima.

"Uslovi", rekla je ona za list, govoreći o okolnostima kada je donijela odluku da napusti školu koju je toliko voljela.

"Otac bez posla, majka bez posla. Otac je bio veoma bolestan od infekcije bubrega, a ja jednostavno nisam željela da nikome budem na teretu...", prekinula je priču Gramoza brišući suze koje su joj prekrile lice. "Nema ništa teže nego nekome tražiti novac", nastavila je ona.

U prvom polugodištu 775 učenika napustilo je srednje škole. Dnevnik "Koha ditore", pozivajući se na podatke ministarstva obrazovanja, piše da među onima koji napuštaju srednju školu dominiraju muškarci, što ukazuje na to da su, prema mišljenju poznavaoca sistema obrazovanja na Kosovu Dukagjina Pupovcija, teški ekonomski uslovi glavni razlog te pojave.

U ministarstvu obrazovanja su rekli da su zabrinuti zbog tih frapantnih podataka, ali ne govore o konkretnim rješenjima kojima bi se zaustavio taj trend. Rješenje po Pupovciju je stvaranje jedne posebne formule za finansiranje srednjeg obrazovanja, odnosno djece sa lošim materijalnim mogućnostima, prenosi "Koha".