Oslobođena optužbi

Poslanica Skupštine Kosova, Duda Balje, danas je proglašena nevinom za optužbe zbog neprijavljivanja ili lažnog prijavljivanja imovine, prihoda, poklona i drugih materijalnih koristi ili finansijskih obaveza.

Sudija u Osnovnom sudu u Prizrenu, Zejnulla Gashi, donio je presudu u korist poslanice Dude Balje, i proglasio je nevinom i oslobodio svih optužbi.

Dan ranije u završnoj riječi državni tužilac Sahide Sefa je izjavila da je tokom suđenja dokazano krivično djelo poslanice Dude Balje, a to je potkrepila svjedočenjem službenika Agencije za borbu protiv korupcije kao i drugim priloženim dokazima.

Ona je predložila sudu da optužena Duda Balje bude proglašena krivom i kažnjena po zakonu.

S druge strane, advokat Dude Balje, Ruzhdi Berisha je predložio da Sud donese oslobađajuću presudu uz obrazloženje da u konkretnom slučaju nije bilo elemenata namjere, bez kojih ne može postojati krivično djelo.

Državno tužilaštvo je teretilo poslanicu Dudu Balje za krivično djelo neprijavljivanja ili lažnog prijavljivanja imovine, prihoda, poklona i druge materijalne koristi ili finansijske obaveze, djelo kažnjivo po Krivičnom zakonu Kosova novčano i kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Poslanica Balje, prema optužnici državnog tužilaštva, se tereti da je 28. marta 2013. godine u neodređeno vrijeme u Agenciji za borbu protiv korupcije u Prištini u svojstvu visokog javnog dužnosnika u formularu za izjavu imovine bila u obavezi dati izjavu o imovini te da u formularu nije dostavila traženu izjavu.

Duda Balje je, prema optužnici državnog tužilaštva, prijavila samo osnovnu platu kao poslanik, u iznosu od 17.856 eura, a na osnovu podataka Skupštine Kosova konstatovano je da su godišnja primanja kao poslanice iznosila 25.327,19 eura.

Razlika neprijavljenog prihoda iznosi 6.471,19 eura, razlika koju je poslanica Balje dobila za učešće na sjednicama i sastancima parlamentarnih komisija.

Za isto krivično djelo, Tužilaštvo u Prizrenu, također je teretilo i bivšeg poslanika Naita Hasanija, koji je također bio oslobođen od strane suda.

/kallxo.com/