Katastrofalna restauracija

Jedna od ljepotica i građevina po kojoj se prepoznaje Prizren jeste Hamam. Međutim, izgleda da ovaj hamam više neće zračiti svojom originalnom ljepotom kao tokom svih ovih godina.

Restauracija ovog spomenika kulture, nestručno urađena, narušila je originalnu ljepotu ovog objekta izgrađenog prije četiri i po vijeka.
Na društvenim mrežama gdje su objavljene fotografije hamama prije i poslije restauracije, mnogi građani izražavaju svoje ogorčenje novim izgledom objekta.
Prema analitičarima, stručnjacima i građanima, odgovorni za ovu katastrofalnu restauraciju moraju biti kažnjeni.
Umjetnik Hektor Gjurgjiali, koji se profilirao na području arhitekture, ogorčen za Telegrafi je izjavio da je ono što je vidio putem društvenih mreža vrlo uznemirujuće.
Prema njegovim riječima, on kao Prizrenac osjeća se veoma loše zbog "štete koja se čini ovom spomeniku kulture", dodajući "kako ne razumije kako i sa kojom lakoćom se uništava jedan veoma bitan dio kulturne baštine."
"Mislim da arhitektu koji je predložio ovu fasadu, i one koji su prihvatili posao, treba zatvoriti zbog skrnavljenja ovog objekta. To je isto kao da škrabate po slici Mona Llse. Pretpostavljam da će jednog dana ljudi s takvim razmišljanjem, ugraditi termoizolaciju na prizrenskoj tvrđavi Kaljaji, sa aluminijumskim prozorima, uništavajući tako sve spomenike kulture", rekao je Gjurgjiali.
Također, u medijima su reagovali i mnogi drugi izražavajući žaljenje zbog novog izgleda hamama.
Publicista Adriatik Kelmendi je ovim povodom napisao: "Kad nema odgovornosti i kazne, i ovakav se kriminal dešava! Idiotizam nema granica".
Za odgovorne u narušavanju originalne ljepote Hamama: Primjer uspješne restauracije