Potpisivanjem članstvo u UN

Koordinator u razgovorima između Beograda i Prištine Blerim Shala izjavio je danas da Njemačka zahtjeva da sporazum između Srbije i Kosova bude potpisan 2016. godine

"Naš je cilj, ali je i zahtjev Njemačke da se mirovni sporazum između Kosova i Srbije potpiše 2016. godine. Njegovim potpisivanjem Kosovo će tražiti članstvo u OUN i drugim međunarodnim organizacijama", rekao je Shala u emisiji televizije KTV.
On je ocjenio da je Srbija svijesna da bez priznanja Kosova nema članstva u EU, što je, prema njemu, potvrdio i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.
Koordinator je rekao da je zahtjev kosovske strane da dobije međunarodni pozivni broj, kao i rješenje pitanja energetike za sjever.
"I stvaranje Asocijacije srpskih opština je dio sporazuma i fomiraće se tako što će biti u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova", rekao je Shala, govoreći o opštinama koje srpska strana naziva Zajednicom, a kosovska Asocijacijom.
Prema njemu, o tom pitanju nije bilo moguće razgovarati dok se ne usvoji budžet opština sa sjevera Kosova.
Shala je kazao da Zapad neće ni na koji način dozvoliti da se stvori stanje kakvo je u Bosni, odnosno da se stvore različiti entiteti unutar jedne teritorije.
Asocijacija opština ni na koji način neće imati izvršna ovlašćenja, rekao je on i istakao da za takav stav Priština ima i podršku SAD i zapadnoevropskih zemalja.
Govoreći o obrazovnim i zdrastvenim oblastima, Shala je rekao da Srbija može da "asistira" ali ne i da nesmetano djeluje i rukovodi u sistemu obrazovanja i zdravstva.