Ministar inostranih poslova Njemačke u Prištini

Specijalni sud nije usluga EU već način da se Kosovo suoči sa prošlošću, izjavio je ministar inostranih poslova Njemačke Frank-Walter Steinmeier i izrazio vjeru u bolju budućnost odnosa Kosova i Srbije.

Ministar inostranih poslova Njemačke Frank-Walter Steinmeier sastao se danas u Prištini sa zvaničnicima kosovske vlade, nakon što je prethodno boravio u Beogradu. Nakon sastanka sa Isom Mustafom Steinmeier je poručio da Kosovo i cijeli Zapadni Balkan imaju izvesnu budućnost u EU i izrazio uvjerenje u bolju budućnost odnosa Kosova i Srbije.
"Potreban je progres i u drugim oblastima kao što su telekomunikacije, energetika i osnivanje ZSO. Znam da je teško doći do napretka, ali nam je poznato da sve strane imaju interes za nastavkom normalizacije odnosa. Zato sam ubjeđen da će do toga doći, a EU će na tom putu biti uz vas“, izjavio je Steinmeier i pozvao kosovske zvaničnike na slijedeću konferenciju država Zapadnog Balkana u Beču.
"To je signal naše zainteresovanosti za Zapadni Balkan, jer ovaj region može biti stabilan samo ako postoji jasna evropska perspektiva za cijeli Zapadni Balkan", rekao je on.
Steinmeier je rekao da će Njemačka nastaviti da pruža podršku Kosovu na putu ka EU, ali da je jedan od bitnih preduslova osnivanje Specijalnog suda.
"Specijalni sud na prvom mjestu predstavlja suočavanje sa prošlošću i preuzimanje odgovornost, a ne uslugu EU“, rekao je Steinmeier.
Pored neophodnosti formiranja Specijalnog suda, ministar Steinmeier se osvrnuo i na potrebu borbe protiv korupcije, za koju je rekao da je preduslov ekonomskog razvoja i investicija.
Premijer Mustafa je najavio da će nakon posjete radne grupe iz Brisela sledeće nedjelje, uskoro biti gotov Zakon o Specijalnom sudu kpji će bez odlaganja biti prosljeđen Skupštini.
On je istakao da je u odnosima sa Srbijom neophodno više raditi na implementaciji dogovorenog.
"Ministra Steinmeiera sam upoznao sa procesom dijaloga koji se odvija u okviru normalizacije odnosa sa Srbijom. Ti procesi se sve više produbljuju, ali postoji potreba da se više radi na implementaciji već postignutih dogovora, a primjena tih sporazuma je uslov da idemo dalje i ka budućim dogovorima koji se tiču telefonskog koda, energetike i Asocijacije srpskih opština," rekao je premijer Mustafa.