Integracija u EU jedina alternativa

Jahjaga i Steinmeier o integracijama, briselskom sporazumu, osnivanju Specijalnog suda i jačanju zakona i reda na Kosovu.

Predsjednica Atifete Jahjaga rekla njemačkom ministru spoljnih poslova Walteru Steinmeieru da Kosovo i region jedinu alternativu koju imaju jeste integracija u EU.
Održivost, saradnja i dobrosusjedski odnosi će utvrditi integrativnu dinamiku.
Jahjaga je naglasila “da su Kosovo i Srbija, u okviru procesa dijaloga za normalizaciju odnosa, postigle određeni broj sporazuma koji zahtjevaju potpunu primjenu, i rekla da evropski put Srbije mora da se uslovljava ispunjavanjem međunarodnih obaveza”. 
Jahjaga je rekla da institucije Kosova već rade na ekonomskoj obnovi i jačanje vladavine zakona i reda i učinile su permanentne napore radi spriječavanja ilegalne migracije, posebno ka Njemačkoj.
Ona je rekla da su institucije angažovane i u ispunjavanju međunarodnih obaveza i stvaranju Specijalnog suda, i upoznala je njemačkog ministra  sa svim dosadašnjim koracima u tom procesu. 
Steinmeier je rekao da Njemačka prati s pažnjom razvoj na Zapadnom Balkanu, kao i angažovanje cijelog regiona u ispunjenju kriterijuma i standarda  za evropske integracije.
Ocjenio je značajnim dijalog između Kosova i Srbije, kao i sprovođenje postignutih sporazuma u okviru dijaloga, što vodi ka normalizaciji međusobnih odnosa.
Ministar Steinmeier je, takođe, naglasio značaj ispunjenja međunarodne obaveze Kosova stvaranjem Specijalnog suda, za koji je potreban jedan opšti konsenzus.