VLAN odustao od predsjednika Skupštine

Lider Demokratske partije Kosova (PDK) Hashim Thaçi naglasio je da neće biti djelimičnih i improvizovanih rješenja oko formiranja vlasti, reagujući na odluku opoziocione koalicije VLAN da odustane od mjesta predsjednika Skupštine Kosova, za koje pravo kandidovanja ima Thaçijeva stranka.

”Ne želimo da biramo predsjednika Skupštine Kosova ako nema političkog dogovora sa PDK i oko vlade Kosova”, napisao je Thaçi na svom Facebook nalogu.

”Djelimičnih i improvizovanih rješenja neće biti jer Kosovo i njeni građani žele legitimnu, efikasnu i stabilnu vladu. Tvrdim još jednom da će sve buduće aktivnosti PDK kao pobjedničke partije biti u skladu sa zakonom, Ustavom i voljom građana Kosova”, napisao je Thaçi.

On je dodao da rješenje političke krize, u koju su kosovske institucije zapale poslije izbora održanih junu, zahtjeva političku mudrost, istakavši da ”nema više vremena za amaterske političke eksperimente, nego je sada momenat da materijalizujemo volju građana izraženu na izborima”.

”Sada postoje dvije opcije, što treba uzeti u obzir ozbiljno i brzo. Prva i najbolja je da sjednemo i da kako je tražila predsjednica Kosova nađemo najbolje rješenje za zemlju i građane koji su umorni od čekanja. Druga opcija je da sjednemo ponovo i odlučimo koji će biti datum vanrednih izbora”, naveo je Thaçi.

Koalicioni blok VLAN odlučio je da odustane od kandidovanja svog predstavnika za mjesto predsjednika Skupštine Kosova, saopštio je Fatmir Limaj poslije sastanka te koalicije i dodao da će narednih dana biti odlučeno ko će biti kandidat te koalicije za premijera.

On je naveo i da je VLAN zatražio od predsjednice Kosova da traži da predsjedavajuća Skupštine Flore Brovina sazove konstituivnu sjednicu Skupštine Kosova na kojoj će biti izabran predsjednik i ostali organi Skupštine.