Poslije podrške u upravljanju Skupštinom

Iako su poslanici Srpske liste podržali koaliciju okupljenu oko Ramusha Haradinja da upravlja Skupštinom, podrška za formiranje vlade mogla bi da izostane.

Ustav Kosova, inače, omogućava Srbima ministarska mjesta bez obzira ko formira vladu.
Nakon podrške Srba u Parlamentu Kosova koaliciji oko Haradinaja, kosovska javnost očekuje isti scenario i oko formiranja vlade. Srpska lista nije predložila svog kandidata za potpredsjednika Skupštine, što prema riječima lidera ove inicijative, Branimira Stojanovića znači da Haradinaj može ostati bez podrške Srba u formiranju vlade. 
Još ne znamo da li ćemo učestvovati u Vladi, vrlo je jasno šta želimo, a vidjećemo da li ćemo naći partnera za to, rekao je Stojanović. 
Podrška Haradinaju doprinijela je zatezanju odnosa Thaçijevih i srpskih poslanika, smatra Nenad Rašić, poslanik Progresivne demokratske stranke. Prema njegovim riječima, odluka Srba da budu presudni faktor i omoguće koaliciji oko Haradinaja da bude na čelu Skupštine je politička nezrelost. 
Političkoj igri u formiranju Vlade Kosova sada su se pridružili i Srbi. Promjenu odluke da budu neutralni, čime bi možda sačuvali pozicije kod Thaçija i Haradinaja, predstavnici Srpske objašnjavaju da su time željeli izbjegavanje institucionalne krize. 
Nismo mi stali ni na jednu ni na drugu stranu, ono što su Srbi uradili jeste da su spriječili eskalaciju krize koja već jedno vrijeme postoji, smatra Stojanović. 
Rašić je ocijenio da su Srbi pokazali da nisu spremni da budu odgovoran činilac na Kosovu. 
Ko god bude formirao vladu, Ustav Kosova garantuje Srbima učešće u njoj. Ukoliko žele Srbi mogu da blokiraju konstituisanje vlade.