Razrješenje Ise Mustafe

Profesor Ustavnog prava Riza Smaka izjavio je za RTK2 da očekuje da će Ustavni sud Kosova zatražiti od Skupštine Kosova da se ponovi glasanje za predsjednika Parlamenta.

"Očekujem da će Ustavni sud tražiti obnovu postupka, a to znaći razrješenje gospodina Ise Mustafe. Ja sam uvjeren da će tako reagovati Ustavni sud", kaže Smaka.
Dodaje da Ustav Kosova ne razlikuje predizbornu i postizbornu koaliciju već, kako ističe, ona koalicija koja ima potrebnu većinu ona može da predlaže kandidata za mandatara Vlade, odnosno predsjednika Skupštine.
”Budući da je Ustavni sud prvi put odlučio da partija koja je osvojila najviše glasova na izborima ponudi mandatara za sastav Vlade, očekujem da i sada Ustavni sud donese sličnu presudu, odnosno da ponovni kandidat za predsjednika Skupštine bude iz redova Demokratske partije Kosova”.
Tako će, prema njegovim riječima, lider Demokrastvog saveza Kosova Isa Mustafa koji je izabran za predsjednika Skupštine biti razrješen dužnosti.
Inače, Smaka tvrdi da je konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine Kosova imala niz propusta i da je predsjedavajuća Skupštine Vlora Brovina bila dužna da poslanicima predoči program koji je usvojilo prethodno predsjedništvo.
"Ona to nije uradila, čak nije ni utvrđen dnevni red prvog zasjedanja parlamenta", ističe profesor Ustavnog prava i objašnjava da Brovina nije imala ovlašćenja da prekine rad Skupštine, jer je u pitanju bila konstitutivna, a ne radna sjednica Parlamenta.
Još jedan profesor Ustavnog prava, Mazlum Baraliu, izjavio je danas da Ustavni sud može da prihvati zahtjev PDK i donese privremenu mjeru kojom se Mustafi onemogućava vršenje dužnosti predsjednika Skupštine do konačne odluke suda.