Dva scenarija za brze izbore

Dva scenarija za brze izbore. Sadašnji sastav Skupštine nema mogućnosti da odlučuje o formiranju Evropskog Tribunala koji će suditi po istragama po optužbanma iz izvještaja Dicka Martyja. Odluka o vremenu kada bi trebalo da bude formiran Tribunal odlučiće i o vremenu kada će biti održani opšti izbori...

Kosovo bi moglo da ima izbore i prije juna ove godine. Mogućnost za taj scenario su za list "Tribuna" potvrdili domaći i evropski funkcioneri. Sadašnji sastav Skupštine Kosova ne može da odlučuje o formiranju Evropskog Tribunala koji će suditi po istragama u vezi optužbi iz izvještaja Dicka Martyja.

Ukoliko se zemlje članice EU koje su vodile mnogobrojne razgovore u Briselu dogovore da se od Kosova traži da do početka juna donese odluku o formiranju Tribunala kako bi bio spreman u prvom dijelu juna, onda postoji mogućnost da sadašnja Skupština dogovorom političkih partija bude raspuštena do kraja marta, kako bi se otvorio put za održavanje izbora krajem aprila.

"Ukoliko bude pritisaka, onda je moguć ovaj scenario", rekao je za list "Tribuna" pod uslovom da ostane anoniman, jedan visoki kosovski dužnosnik.