Potrebno 2/3 glasova manjinskih poslanika

Izgleda da će formiranje Oružanih snaga Kosova morati da se obavi sa ustavnim promjenama, tačnije i sa glasovima i 2/3 manjinskih poslanika. Poslanici manjina najavljuju da će glasati protiv formiranja FAK-a. Oni su spremni da glasaju u zamjenu za produžetak rezervisanih mjesta za još jedan mandat, prenosi "Tribuna".

Premijer Kosova Hashim Thaçi, koji će u petak boraviti u posjeti kasarni SBK-a "Adem Jashari" u Prištini, neće moći da obeća pripadnicima Snaga bezbjednosti Kosova (SBK) da će u kratkom roku moći da se transformišu u Oružane snage Kosova (FAK).

Da bi održao obećanje koje je dao na dan šestogodišnjice nezavisnosti Kosova da će se uskoro SBK transformisati u FAK, mora da obezbjedi realizaciju kompromisa sa poslanicima manjina jer će za formiranje Oružanih snaga Kosova biti potrebna izmjena člana 126 Ustava.

U trenutku otvaranja Ustava za tu promjenu će biti potrebna 2/3 većina albanskih poslanika i 2/3 poslanika manjinskih zajednica. Ovo je i vrlo očekivani trenutak za koji manjine traže kompromis.

Poslanici iz redova manjinskih zajednica su odlučni da ukoliko su Thaçiju potrebni njihovi glasovi, on prvo treba osigurati realizaciju njihovih zahtjeva za nastavak rezervisanih mjesta za još jedan mandat u Skupštini. Thaçi još uvijek može postići ovo obećanje, ali opozicione partije, kao što su LDK i Pokret "Samoopredjeljenje" su ustrajni da manjinama neće dopustiti rezervisana mjesta za još jedan mandat.