Uzajamne posjete bez zajedničkih projekata

Vlada u Prištini intenzivno radi na poboljšanju ekonomske saradnje sa susjednom Albanijom, prenosi Al Jazeera.


Dok Kosovo obilježava šestu godišnjicu od proglašenja nezavisnosti od Srbije, Vlada u Prištini intenzivno radi na poboljšanju ekonomske saradnje sa susjednom Albanijom. Jedna od ilustracija te saradnje mogao bi biti poklon Kosovu ­korištenje jadranske luke Shengjin, poklon za proglašenje nezavisnosti.
Prije šest godina Albanija je Kosovu poklonila korištenje ove luke, objašnjavajući to činjenicom da im je najbliža. Kako piše na posteru upravnika Luke - oko 125 kilometara blizu.
"Godine 2013. Kosovo je imalo minimalnu količinu robe za isporuku. Oko 4,5 hiljada tona, ili brod i po. A mi ih imamo oko 130", kaže Gjovalin Tusha, menadžer luke Shengjin.

Patriotizam prije ekonomije

Dogovor oko luke između vlada u Tirani i Prištini za sada se više bazira na patriotskim, nego na ekonomskim pokazateljima. Predstavnici obje vlade, dvije najsiromašnijih ekonomija Evrope, zato su se u januaru sreli u Prištini s jednom idejom: moramo funkcionirati kao zajedničko tržište.
"Za sada imamo samo listu želja. Prvi sastanak dviju vlada smo imali u Prizrenu, ali šta se dešava od tada, osim uzajamnih posjeta? Ne vidim nikakve zajedničke projekte", ističe Behgjet Pacolli, vicepremijer Kosova.
Kosovo i Albaniju, međutim, povezuju skupi autoputevi. Jedan je nazvan Put nacija. Nekih 125 kilometara od luke nekoliko kamiona s cementom na prelazu Morina i i jedna prikolica željeza s druge strane. Ovdje nema redova.

Nesrazmjer izvoza i uvoza

Albanski uvoz sa Kosova iznosi svega jedan posto od ukupnog izvoza, nasuprot tri posto koliko Kosovo uvozi iz Albanije. Kosovo je rangirano na 111. mjesto Transparency Internationala, zajedno s Etijopijom i Tanzanijom, dok je Albanija na 116. mjestu, kao najkorumpiranija zemlja Balkana.
Kosovo i Albanija razmjenjuju i električnu energiju. Dva elektrosistema, ukoliko se u njih bude ulagalo, mogli bi biti, kako navode u Uredu Svjetske banke u Prištini, savršeni zajedno.
Epitet koji njihovim ekonomijama još nije nadohvat ruke.