Oh, kako je lijepo biti na vlasti!

Iz zvaničnih podaka saznajemo da je predsjednik Skupštine Kosova, Jakup Krasniqi prošle godine priredio ukupno 25 službenih ručkova, čije su cijene bile različite.

Izgleda da kada si na vlasti, a pogotovo na visokoj hijerarhijskoj ljestvici, je "poklon" kojeg ne može svako imati, jer sem vlasti ima i drugih privilegija. Tako, privilegije izabranih od naroda ne prestaju samo na troškove mobilne telefonije koje oni načine tokom godine, nego oni idu i dalje, koristeći i druge privilegije, kao što su troškovi reprezentacije.

Prvi čovjek zakonodavne vlasti na Kosovu, Jakup Krasniqi, na službene ručkove i večere iz budžetske linije za reprezentaciju tokom 2013. godine je potrošio nešto više od 16 hiljada eura. Ovi ručkovi i večere Krasniqi je priredio za brojne delegacije državnih službenika zemalja EU, a on je također priredio večere i za predstavnike stranih misija koje djeluju na Kosovu kao i za članove Predsjedništva.

Iz zvaničnih podaka saznajemo da je predsjednik Skupštine Kosova, Jakup Krasniqi prošle godine priredio ukupno 25 službenih ručkova, čije su cijene bile različite. Tako, u januaru 2013. godine iz budžeta za reprezentaciju za jedan službeni ručak potrošio je 250.50 eura, što je manji iznos u odnosu na drugi ručak istog mjeseca, na kojem je ugostio članove kabineta Predsjedništva u vrijednosti od 469.35 eura, a istog dana je priredio službeni ručak za koji je platio iznos od 123.80 eura.

Službeni podaci koje je osigurao "Botapress" govore da je predsjednik Skupštine januara prošle godine imao veoma zauzetu agendu rada, kada je priredio nekoliko službenih ručkova. Dakle, u januaru za članove Predsjedništva i njegove savjetnike, Krasniqi je platio jedan službeni ručak u iznosu od 687.20 eura, koji je došao nakon ručka za kojeg je platio 128.70 eura (u januaru).

U februaru, prvi čovjek Skupštine je priredio samo jedan službeni ručak koji je koštao 190 eura, a u martu je priredio službeni ručak za delegaciju Holandije u iznosu od 528.70 eura. Bilo je i drugih ručkova, isto sa ovom delegacijom koji je koštao 792.80 eura. Službeni podaci govore da je Krasniqi priredio i službeni ručak koji je koštao 214 eura, također u martu mjesecu, te još jedan ručak u iznosu od 170 eura. Predsjednik Krasniqi je prošle godine priredio ručak za 12 dužnosnika iz Albanije, koji su učestvovali na svečanosti Epopeja UÇK-a koji je koštao 202 eura. Drugi ručak u iznosu od 218 eura je bio poslužen za deset dužnosnika, dok je nešto više potrošio za ručak koji je priredio za predsjednika Nacionalnog savjeta i Savezne skupštine Švicarske gdje je platio 1.214 eura, nakon kojeg je uslideio drugi ručak za sedam osoba u iznosu od 175,70 eura.

U aprilu predsjednik Krasniqi je priredio službeni ručak za predsjednika Nacionalnog savjeta i Savezne skupštine Švicarske koji je koštao 723 eura, a zatim i ručak s drugim službenicima koji je 965,60 eura.pa još jednim ručkom, malo glamuroznijem za ove službenike za kojeg je platio 1.750 eura, piše "Botapress".

U međuvremenu, u junu, Krasniqi je priredio službene ručkove za komandanta KFOR-a u iznosu od 266 eura, zatim je uslijedila službena večera za sedam osoba za koju je plaćeno 200,50 eura i još jedan ručak za 13 osoba koji je koštao 367 eura.

Za delegaciju NATO-u i Predsjedništvo Skupštine, Krasniqi je priredio ručak za koji je platio 995,30 eura, te je zatim uslijedila večera u septembru za predsjednika Hrvatske i 48 dužnosnika u iznosu od 1.611,70 eura.

U oktobru podaci govore da je Krasniqi priredio službene ručkove za slovenačku delegaciju kao i druge članove Skupštine, za što je potrošio 1.267,80 eura, zatim je uslideio ručak za delegaciju Evropskog parlamenta za 46 osobe u vrijednosti od 1.688 eura. Službeni ručak na kraju 2013. godine priređen od strane predsjednika parlamenta Krasniqija, je priređen za 57 učesnika na naučnom skupu koji je plaćen 825,90 eura.