Poznata imena i dolaze iz različitih političkih subjekata

Očekuje se da će prioritet Tribunala za ratne zločine UÇK-a biti događaji u borbama u Zočištu kod Orahovca, tokom juna 1998. godine.

"Klan Kosova" je saznao da se radi o tri visoka državna zvaničnika, koji su pod istragom o tome što se dogodilo na tom području. Oni su poznata imena i dolaze iz različitih političkih subjekata.

Događaje kod Zočišta istražuje posebna istražna radna grupa Evropske unije, koju vodi američki tužilac Clint Williamson, koji također trenutno istražuje i navodne tvrdnje iz izvještaja Dicka Martyja.

U stvari, slučaj "Orahovac 98" je u početku bio pod istragom Haškog tribunala, ali nije bila podiguta nijedna prijava. Kasnije je slučaj predat UNMIK-u, koji je isti prebacio EULEX-u, prenosi "Klan Kosova".

Sedam Albanaca koji su optuženi od strane misije u slučaju Zočište, bili su oslobođeni u februaru 2013, u nedostatku dokaza.

Bilo je izvještaja da je u junu 1998. godine u Orahovcu ubijeno 47 osoba, a 100 drugih je kidnapovano tokom ovog vremena a i kasnije. 60 od njih je oslobođeno, dok su posmrtni ostaci žrtava pronađeni 2005. godine.