U skladu sa zakonima Kosova

Generalni sekretar Ministarstva za administraciju i lokalnu samoupravu u Vladi Kosova Besnik Osmani kazao je u ponedjeljak u Prištini da očekuje da će sve četiri opštine na sjeveru Kosova biti konstituisane 11. januara po zakonima Kosova.

Upitan da li su prošli zakonski rokovi za formiranje tih opština, Osmani je za agenciju Beta kazao da nisu prošli svi zakonski rokovi za formiranje opština u sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

"Po zakonima Kosova do sada je prošao samo rok po kome je trebalo da novoizabrani gradonačelnici sazovu konstitutivne skupštine. Ostalo je još da zaključno sa 11. januarom to učini najstariji odbornik i mi očekujemo da će tada skupštine u tim opštinama biti i formirane", rekao je Osmani.

U četiri opštine na sjeveru Kosova Srbi su većina stanovništva i do sada u njima nisu funkcionisale institucije Prištine. Izbori po kosovskim zakonima u tim opštinama prvi put su održani 3. novembra, ali je njihovo konstituisanje odloženo na zahtjev EU. Priština insistira da sve bude sprovedeno po kosovskim zakonima.