Sadržaj dokumenta se ne podudara sa stvarnošću

Sadržaj izvještaja posrednice u političkom dijalogu Kosovo-Srvija je šokirao zvaničnu Prištinu. Jedan vladin funkcioner anonimno je to opisao kao "pozitivno i romantično". Rekao je da je motiv za takav sadržaj bila ideja da po svaku cijenu počnu pregovori sa Srbijom. I civilno društvo je konstatovalo da se sadržaj dokumenta Ashtonove ne podudara sa stvarnošću, prenosi "Koha ditore".

Pozitivan izvještaj šefice za spoljnu politiku Evropske unije Catherine Ashton dobio je negativnu ocjenu za sadržaj kojim informiše o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Evropska zvaničnica je okrivljena da je u ovaj dokument unela neistine. 
Jedan visoki državni funkcioner Vlade Kosova je anonimno rekao da je šokiran sadržajem izvještaja. 
"Iznenađeni smo pozitivnim i romantičnim izvještajem baronese Catherine Ashton. Da je opisana realna situacija bilo bi jako dobro. Više ne bi bilo potrebe da idemo u Brisel na sastanke. Ali nije ni približno tako”, rekao je ovaj zvaničnik koji je uključen u u pregovarački proces Kosovo-Srbija. 
"Da li se radilo o tome da Srbija po svaku cijenu počne pregovore o učlanjenju ja ne znam, ali sada ne možeš da pucaš u oči". 
List nije mogao da dobije zvanično reagovanje ključnih ljudi koji su uključeni u dijalog. 
Blerim Shala, koordinator političkog dijaloga sa Srbijom, nije govorio na ovu temu, tvrdeći da je na sastanku. Kasnije se nije javljao na pozive novinara. Isto je postupila i zamjenica premijera Edita Tahiri, koja predvodi radnu grupu za sprovođenje sporazuma.
Ilir Deda, izvršni direktor Instituta za politička istraživanja i razvoj Kosova (KIPRED), rekao je da se sadržaj ne poklapa sa realnošću.