Priznanje za bosansku redakciju

Novinar redakcije na bosanskom jeziku Radio Kosova 2, Fadilj Redžepi, dobitnik je nagrade za najbolji novinarski rad koji promoviše upotrebu jezika na Kosovu.

Nagradu je dodjelila kancelarija povjerenika za jezike pri uredu premijera Kosova, a u saradnji sa kancelarijom UNDP-a. U svojoj autorskoj emisiji, "Usput rečeno", Fadil je vodio razgovor sa Povjerenikom za jezike, Slavišom Mladenovićem, kao i sa građanima i novinarima na Kosovu.

"Prva nagrada ili najbolja pokrivenost ove teme i njena pozitivna promocija, koja uključuje poštovanje zakona, te broj glasova i uključenost različitih zajednica u priči koja je atraktivna za javnost, dodjeljuje se programu na bosanskom jeziku Radio Kosova", kazao je Veton Kasapoli, nezavisni novinar i član žirija.

Druga dva člana žirija su bili Ekrem Hajdari iz MDA i Zoran Ristić, režiser i ambasador dobre volje u UNDP-u

Povjerenik za jezike, Slaviša Mladenović, poručio je medijima na Kosovu da nastave da njeguju maternje jezike.

"Hvala Fadilu na doprinosu. Nadam se da će vaša redakcija kao i sve ostale redakcije RTK nastaviti da daju doprinos primjeni Zakona o jezicima. Ja bih prenio svim medijima poruku da imaju jako bitnu obrazovnu ulogu, da imaju ulogu da njeguju maternje jezike. Imajte uvijek na umu da, i ovo kažem kao roditelj, da vaše greške ponavljaju i naša djeca. Zato, vodite računa o tome kako njegujete svoje jezike", poručio je Mladenović.

Novinar Rexhepi je kazao da će redakcija na bosanskom jeziku Radio Kosova nastaviti da se bavi sličnim temama.