Sumnje oko provjere njihove prošlosti

Bivši policajci Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP) koji su godinama osporavali državu Kosovo, počeli su dvonedjeljnu obuku u Policijskoj školi u Vučitrnu. Iako se ovaj proces od strane kosovskog rukovodstva smatra historijskim, njihova transformacija iz MUP-a u MPB (MUP Kosova) smatra se vrlo zabrinjavajućom, čak i slagalica koja se ne razlaže.

Kosovska opozicija, ali i politički analitičari, ovaj proces nastavljaju da posmatraju sa sumnjom oko provjere prošlosti ovih bivših pripadnika.

Iako iz Vlade kažu da su svi ovi pripadnici prošli kroz filtere Kosovske obavještajne agencije (KOA), ponovo ima sumnje da li je ovo istina ili je frazeologija političke demagogije.

Do sada su već 17 bivših pripadnika MUP-a potpisali ugovore sa Policijom Kosova i od ponedjeljka (jučer) su započeli trening u Kosovskoj akademiji za javnu sigurnost u Vučitrnu za kako je rečeno, da se opreme znanjem u vezi sa zakonima Republike Kosovo, unutrašnjom organizacijom Policije Kosova, načelima i procedurama, itd.

Ali i više od toga, nijedan zvaničnik na Kosovu ne daje detalje kako su oni sigurni da svi ovi policajci uistinu imaju čistu prošlost, i da li su njihovi podaci tačni, piše list "Zëri".

Obavještajna agencija Kosova je najodgovornija za provjeru njihove prošlosti. Iako je prije neki dan prvi čovjek Agencije, Bashkim Smakaj izvjestio Komisiji koja vrši nadgledanje ovih policajaca, rekavši da je sve pod kontrolom, članovi Komisije i dalje su nesigurni za ono što su naveli.

Haki Demoli, član parlamentarne Komisije za nadzor ispred Obavještajna agencija Kosova, kaže da na osnovu informacija koje raspolaže, strukture srpskog MUP-a će biti uključene u Policiju Kosova bez ikakve prethodne provjere.

"Imamo informacije da će oni biti uključeni bez bilo kakvog postupka provjere i bez konkursa", rekao je on. Demolli dodaje da prema informacijama koje ima, policajci MUP-a pošto se penzionišu u srpskom MUP-u, odmah sa službenih listama nakon nekoliko dana treninga će postati dio Policije Kosova.