Ne spominje se Republika Kosovo

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da će novoizabrani gradonačelnici sa liste "Srpska" položiti zakletvu po zakonima po kojima su izabrani na lokalnim izborima na Kosovu.

"Gradonačelnici 'Srpske' će položiti zakletvu po zakonima na osnovu kojih su i izabrani. Zakletva je statusno neutralna, ne pominje se Republika Kosovo, niti bilo koje drugo određenje. To je za nas sasvim prihvatljivo. Zakletvu će položiti pred odbornicima koji su učestvovali u izboru gradonačelnika", kazao je Vulin novinarima poslije sastanka sa gradonačelnicima, odbornicima i simpatizerima "Srpske" u Gračanici.
Kandidati "Srpske" pobjedili su u devet kosovskih opština za gradonačelnike.
Vulin je najavio da će se Zajednica srpskih opština (ZSO) formirati  najdalje do kraja januara.
"ZSO je najveći uspjeh srpskog naroda i njeno formiranje mora da se desi najdalje krajem januara ili početkom februara. ZSO je nešto što je dogovoreno i predviđeno i to je proces koji se jednostavno više ne može zaustaviti", rekao je Vulin.
On je kazao da ZSO neće biti nikakva NVO, kako to neki u Prištini govore, nego da će ZSO imati četiri važna ovlašćenja nad zdravstvom, školstvom, ekonomskim razvojem i nad urbanim planiranjem.
Prema njegovim riječima, sva ovlašćenja preko toga, ili drugačija od toga moći će da se uspostave na osnovu odluka svake od opština članica ZSO, kao i to da svaka od opština može da se odrekne neke od nadležnosti u korist ZSO.
On je kazao da će ZSO biti onakva kakva je dogovorena u Briselu i da ono što je dogovoreno u Briselu ne može da se mijenja ni u Prištini, ni u Beogradu.
U vezi pristupa Srba u Policiju Kosova Vulin je kazao novinarima da taj proces na sjeveru još nije počeo i da se očekuje da počne naredne nedjelje.