Zasjedanja Parlamentarne skupštine

Situacija na Kosovu biće jedna od glavnih tema zimskog jednonedjeljnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, koje počinje danas u Strazburu.

U svom izvještaju, na osnovu kojeg bi u utorak trebalo da bude izglasana i rezolucija, izvjestilac Björn von Sydow ističe da je glavni izazov s kojim Kosovo treba da se suoči primjena normi vezanih za prava čovjeka i vladavinu prava, naročito u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, pišu "Novosti".
Von Sydow predlaže da se proširi dijalog s predstavnicima političkih snaga izabranih u skupštini Kosova, kao i da se nadležnim organima na Kosovu omogući da budu direktno uključeni u sprovođenje aktivnosti i programa SE, ali uz puno poštovanje neutralnosti po pitanju statusa. 
Izvjestilac je naglasio da SE nastavlja da primjenjuje politiku neutralnosti u pogledu statusa, "uprkos tome što ga je 34 od 47 njenih država članica priznalo kao suverenu i nezavisnu državu." 
Od EU se između ostalog traži da ojača misiju Eulexa i stavi akcenat na istragu o ratnim zločinima. Vlasti Srbije se podržavaju da pronađu trajna rješenja za integraciju interno raseljenih lica koja ne žele da se vrate na Kosovo, a od vlasti Kosova da stvore uslove za trajni povratak i reintegraciju raseljenih lica. 
Vlasti u Prištini i Beogradu se pozivaju na dalje angažovanje u dijalogu. Od njih se traži i da javno osude i istražuju međuetničke zločine i sve akte netolerancije i vandalizma protiv vjerskih i kulturnih simbola. Spisak obaveza za vlasti Kosova je veoma dugačak, od borbe protiv organizovanog kriminala, do obaveze jačeg poštovanja ljudskih i manjinskih prava. Traži se i da obezbjede "da sve obaveze u vezi s registarskim tablicama budu ispunjene, bez diskriminacije". 
Ističe se i naročita zabrinutost zbog situacije na sjeveru Kosova, uključujući i u pogledu bezbjednosti srpske zajednice, gdje, kako se navodi, i dalje traju tenzije i incidenti. Istaknuto je da lokalno stanovništvo, suočeno s katastrofalnom ekonomskom situacijom, i dalje zavisi od socijalne pomoći Beograda. Izvestilac je, povodom sjevera, naglasio da "samo postepena integracija, kao rezultat opštih pregovora koji uključuju sve strane, i kompromisi i politički sporazumi, mogu da obezbjede trajne i mirne rezultate koje će prihvatiti sve strane i građani." 
Među glavnim događajima ovonedjeljnog zasjedanja PSSE, osim izvještaja o Kosovu, biće i obraćanja evropskog komesara za proširenje Štefana Filea i predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija, kao i buduća konvencija Savjeta Evrope za borbu protiv trgovine ljudskim organima, tkivima i ćelijama.